Zaradi požara izključili jedrski reaktor v Belgiji

V jedrski elektrarni Tihange v Belgiji se je v petek zvečer izključil eden od reaktorjev. Razlog je bil požar v nejedrskem delu elektrarne, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Upravljavec elektrarne Electrabel zagotavlja, da incident ni vplival na zaposlene, javnost ali okolje.

Jedrska elektrarna Tihange v Belgiji Foto: Wikipedia
Jedrska elektrarna Tihange v Belgiji Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Prvi reaktor jedrske elektrarne se je zaradi požara avtomatično izključil. Tihange stoji okoli 70 kilometrov zahodno od nemškega obmejnega mesta Aachen.

V elektrarni so ravno ta teden po več kot dveh letih mirovanja znova zagnali drugi reaktor, ki so ga ugasnili po odkritju mikro razpok v cementnem ohišju. Do poteze so zelo kritični Nemci, ki so odločitev označili za neodgovorno, Electrabel pa zagotavlja, da je ponovni zagon reaktorja povsem varen.

Jedrsko elektrarno v Nemčiji že dalj časa kritizirajo kot nevarno. Minister za okolje nemške zvezne države Severno Porenje-Vestfalija Johannes Remmel je belgijske oblasti obtožil “igranja ruske rulete”.

V Belgiji sedem jedrskih elektrarn proizvaja približno polovico zalog državne elektrike. Reaktorji v elektrarni Tihange so stari že 40 let, Belgija pa se je odločila še za desetletje podaljšati delovanje dveh drugih enako starih reaktorjev, Doel ena in dva, ki naj bi jih ugasnili v letošnjem letu, navaja Deutsche Welle.

Belgija sicer želi do leta 2025 povsem opustiti jedrsko energijo. Nemčija si je cilj ugasniti vse jedrske elektrarne zadala do leta 2022.

STA


Najbolj brano