Zaradi potresa v Italiji poškodovanih 5000 spomenikov

Po seriji potresov, ki so prizadeli Italijo, mora ta sedaj v čim krajšem času rešiti poškodovano kulturno dediščino. Italijansko kulturno ministrstvo je objavilo prioritetni seznam 81 cerkva, muzejev in umetnin, ki jih je potrebno ohraniti. Po zadnjih podatkih ministrstva je bilo v potresih težje poškodovanih 5000 kulturnih spomenikov.

Italijansko kulturno ministrstvo je objavilo prioritetni seznam 
81 cerkva, muzejev in umetnin, ki jih je potrebno ohraniti. Foto: Youtube
Italijansko kulturno ministrstvo je objavilo prioritetni seznam 81 cerkva, muzejev in umetnin, ki jih je potrebno ohraniti. Foto: Youtube

RIM > Na prvem mestu najpomembnejših kulturnih spomenikov se je znašla katedrala sv. Benedikta v umbrijskem kraju Norcia, kot tudi cerkev sv. Frančiška v kraju Amatrice. Slednja je bila poškodovana že v avgustovskem potresu. Uspelo pa jim je rešiti sliko slikarja Giovanija Battiste Tiepola, ki se je nahajala v uničeni cerkvi v kraju Camerino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poznavalci iz kulturnega ministrstva so na delu, da rešijo kulturne spomenike na prizadetih območjih. Zaradi strahu pred plenjenjem so iz potresnih območij začasno umaknili pomembnejše slike.

Eno izmed dragocenejših del, slika francoskega slikarja Jeana L'Homma iz 17. stoletja, je pretekli konec tedna izginilo iz cerkve v Norciji. Cerkev Nottoria je bila v potresih huje poškodovana.

Italijanska vlada je oznanila, da bo na območja razposlala policiste in vojake, ki bodo obvarovali spomenike pred dodatnim plenjenjem.

STA


Najbolj brano