Zaradi poročanja o sodelovanju Ankare s skrajneži v Siriji aretirali turška novinarja

V Turčiji so v četrtek zvečer aretirali odgovornega urednika in novinarja opozicijskega časnika Cumhuriyet zaradi poročanja, da Turčija dobavlja orožje skrajnežem v Siriji. V Istanbulu v podporo novinarjema danes potekajo protesti, do aretacije so kritične tudi organizacije za človekove pravice, Evropska unija in ZDA.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: STA

ISTANBUL > Turške oblasti odgovornemu uredniku Canu Dundarju in novinarju Erdemu Gulu očitajo vohunjenje in članstvo v teroristični skupini, potem ko je časnik letos objavil fotografije dobav orožja v lanskem letu. Oba sta obtožena razkrivanja državnih skrivnosti in bosta v priporu do sojenja.

Dnevnik Cumhuriyet je maja na spletni strani poročal, da so turške varnostne sile januarja lani blizu Sirije prestregle konvoj tovornjakov in odkrile številne škatle z orožjem in strelivom za sirske upornike, ki se borijo proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Časnik je ob tem objavil tudi fotografije.

Članek je v Turčiji sprožil ugibanja o vlogi turške vlade v sirskem konfliktu. Turčija, ki je kritična do režima v Damasku, je navedbe o pomoči upornikom v Siriji odločno zavrnila, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je tedaj zagrozil, da bo “Dundar plačal visoko ceno”.

V podporo novinarjema se je pred zgradbo časnika v Istanbulu danes zbralo več kot tisoč ljudi. Množica, v kateri so bili tudi novinarji in poslanci iz vrst opozicije je med drugim vzklikala “Z ramo ob rami proti fašizmu” ter “Tayyip tat, Tayyip lažnivec, Tayyip morilec”. Več deset ljudi se je zbralo tudi pred prostori časnika v Ankari.

Evropska unija je aretacijo novinarjev danes označila za zaskrbljujočo in poudarila, da zadevo spremlja. “Svoboda izražanja je eno temeljnih načel EU, kar smo v pogovorih s turškimi oblastmi že večkrat omenili,” je povedala govorka zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič.

Zaskrbljenost je na družbenem omrežju twitter izrazilo tudi ameriško veleposlaništvo v Ankari, ki je izpostavilo, da gre za pritiske na časnik. “Upamo, da bodo turške oblasti in sodišča spoštovali temeljno načelo svobode medijev, ki je zapisano tudi v turški ustavi,” so poudarili.

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) pa je aretacijo novinarjev označila za “nov grozovit primer, kar zadeva svobodo medijev v državi”. “V Turčiji je danes žal nekaj normalnega, da novinarji zaradi kritičnega poročanja pristanejo v zaporu,” je po poročanju nemška tiskovne agencije dpa dejal strokovnjak za Turčijo pri AI Andrew Gardner.

STA


Najbolj brano