Zaradi podaljšanja izrednega stanja na ulicah Pariza več tisoč ljudi

Zaradi napovedanih ukrepov podaljšanja izrednega stanja, ki so ga v Franciji uvedli po pariških terorističnih napadih 13. novembra lani, in odvzema francoskega državljanstva osebam, ki so obsojeni terorističnih dejanj in imajo dvojno državljanstvo, se je v soboto na ulicah Pariza zbralo več tisoč ljudi.

Pariz Foto: Peter Maraž
Pariz Foto: Peter Maraž

PARIZ > Ti ukrepi “v imenu hipotetične varnosti ogrožajo naše svoboščine”, so sporočili organizatorji, med katerimi je bilo več nevladnih organizacij in sindikatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi teh ukrepov je v sredo odstopila tudi ministrica za pravosodje Christiane Taubira.

Na pariškem Trgu republike se je po podatkih policije zbralo okoli 5000 ljudi, medtem ko se je po ocenah organizatorjev shoda udeležilo okoli 20.000 protestnikov. “Do kdaj bo trajalo izredno stanje? Do konca Islamske države? Še deset let ali za vedno,” je vprašala ena izmed protestnic. “Enkrat mora biti konec,” je dodala.

Pri ukrepu o odvzemu državljanstva pa gre po besedah druge protestnice za “rasističen ukrep, po katerem bodo nekateri bolj Francozi od drugih”.

Predsednik francoske vlade Manuel Valls je v sredo dejal, da bo izredno stanje, ki ga želijo oblasti podaljšati do konca maja, “zagotovo časovno omejeno”. O ukrepih, ki so del ustavne spremembe, naj bi glasovali sredi februarja.

S podaljšanjem izrednega stanja, ki sicer preneha veljati 26. februarja, se po poročanju francoskega spletnega portala Atlantico strinja okoli 80 odstotkov Francozov.

STA


Najbolj brano