Zaradi onesnaženosti zraka v Sarajevu zaprli šole

Sarajevske oblasti so danes odpovedale pouk na vseh osnovnih in srednjih šolah v prestolnici Bosne in Hercegovine zaradi vse večje onesnaženosti zraka v zadnjem času, ki ogroža zdravje ljudi.

Sarajevo. Fotografija je simbolična. Foto: Ana Cukijati
Sarajevo. Fotografija je simbolična. Foto: Ana Cukijati

SARAJEVO > "Razlog za odpoved pouka je podatek, da je povečana onesnaženost zraka v daljšem obdobju, po nekaterih podatkih najdaljšem v zadnjih desetletjih, povzročila zdravstvene težave velikemu številu otrok, kar se s tem ukrepom poskuša stabilizirati," so zapisali v sporočilu vlade sarajevskega kantona.

Minister kantona za izobraževanje Elvir Kazazović je potrdil, da bo odpoved pouka trajala, dokler se onesnaženje ne zmanjša oziroma dokler se vremenske razmere ne spremenijo.

Kazazović je sicer lokalnim medijem povedal, da onesnaženje ni tako hudo, da bi terjalo odpoved pouka, a da so se za ta ukrep odločili zaradi "pritiska staršev".

Prejšnji teden so podatki z nekaterih merilnih postaj v Sarajevu pokazali zaskrbljujoče povečanje koncentracije škodljivih prašnih delcev. V prestolnici BiH so tako izmerili več kot 300 mikrogramov trdih delcev na kubični meter, medtem ko v Sarajevu sicer velja uredba o kakovosti zraka, po kateri je sprejemljiva koncentracija trdih delcev 40 mikrogramov na kubični meter. V EU je ta meja začrtana pri 25 mikrogramih.

Onesnaženost zraka v Sarajevu predvsem v zimskem času je posledica nekvalitetnih goriv in velikega števila starih avtomobilov, ki ne izpolnjujejo minimalnih okoljskih standardov.

STA


Najbolj brano