Zaradi kraje radioaktivnega materiala alarm v Mehiki

V petih zveznih državah v Mehiki so danes razglasili alarm zaradi kraje potencialno smrtonosnega radioaktivnega materiala, ki ga uporabljajo v industrijski radiografiji.

CIUDAD DE MEXICO > Gre za iridij-192, ki so ga neznanci ukradli s tovornjaka v Cardenasu v zvezni državi Tabasco na jugovzhodu Mehike, je sporočilo mehiško notranje ministrstvo.

“Ta material je zelo nevaren za ljudi, če ga bodo odstranili iz posode,” so opozorili v ministrstvu ter razglasili alarm za civilno zaščito v zveznih državah Tabasco, Campeche, Chiapas, Oaxaca in Veracruz, pa tudi za zvezno policijo, mornarico in vojsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O kraji je ministrstvo obvestilo lokalno podjetje Garantia Radiografica e Ingenieria.

Ministrstvo je opozorilo, da če se s tem jedrskim materialom ne ravna z ustrezno zaščito, lahko povzroči trajne poškodbe človeku, ki z njim ravna ali pa je z njim kratek čas v stiku, torej minute ali ure. Lahko pa je smrtonosen, če je oseba blizu takšne količine nezaščitenega radioaktivnega materiala nekaj ur ali dni.

Prebivalstvo so pozvali, da okoli materiala, če ga bodo našli, vzpostavijo 30-metrsko razdaljo in takoj obvestijo oblasti.

Iridij-192 je radioaktivni element, ki ga je ustvaril človek. Povzroči lahko opekline, akutno radioaktivno bolezen in celo smrt. Uporablja se za zdravljenje raka ali v industriji.

V Mehiki je že prihajalo do kraj radioaktivnega materiala. Decembra 2013 so tatovi odpeljali tovornjak z medicinsko napravo za zdravljenje raka z visoko radioaktivnim kobaltom-60 blizu mehiške prestolnice. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je razglasila alarm zaradi izredno nevarnega materiala, ZDA pa so pozorno spremljale razmere. A izkazalo se je, da tatovi niso vedeli, kaj je na tovornjaku. Oblasti so vse prijele in tovornjak našle.

Februarja letos pa so oblasti uspele dobiti nazaj tri ukradene tovornjake, ki so prevažali radioaktivni material za industrijsko rabo.

Mamilarski karteli v Mehiki so svojo dejavnost razširili s krajo goriva, izkoriščanjem rudnikov železove rude ter izsiljevanji ljudi. Ni pa jasno, ali je radioaktivni material nov vir prihodkov organiziranih kriminalnih skupin, poroča AFP.

STA


Najbolj brano