Zaradi ebole v Sierri Leone vojska v nadzor bolnišnic

Vlada v Sierri Leone, eni izmed zahodnoafriških držav, ki jih je izbruh smrtonosne vročice ebola najbolj prizadel, je v bolnišnice po državi namestila več sto vojakov. S tem želijo oblasti zagotoviti izolacijo okuženih, ki jih sicer njihovi svojci pogosto na silo odpeljejo iz klinik.

Izbruh ebole na zahodu Afrike je od začetka leta terjal že skoraj 900 smrtnih žrtev, okužilo pa se je skupaj 1600 ljudi
Izbruh ebole na zahodu Afrike je od začetka leta terjal že skoraj 900 smrtnih žrtev, okužilo pa se je skupaj 1600 ljudi 

FREETOWN, MADRID > V uradu predsednika Ernesta Baia Korome so povedali, da bodo vojaki sorodnike in svojce pacientov odvračali od odnašanja obolelih iz bolnišnic brez zdravniške privolitve. Boj proti eboli v Sierri Leone namreč močno ovira prav pogosto ravnanje svojcev, ki zelo kužne bolnike odvažajo v domače vasi, da bi tam umrli, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V predsednikovem uradu niso sporočili, kje natanko bodo vojaki nameščeni. Večina klinik za obolele z ebolo je sicer v okrožjih Kailahun in Kenema na vzhodu države, ki ga je bolezen najbolj prizadela.

Izbruh ebole na zahodu Afrike je od začetka leta terjal že skoraj 900 smrtnih žrtev, okužilo pa se je skupaj 1600 ljudi. V Sierri Leone, ki je najbolj prizadeta, so zabeležili 646 primerov te zelo nalezljive in zelo smrtonosne tropske vročice, in 273 smrti.

Koroma je v torek obiskal zdravstvene ustanove, ki so jih za boj proti eboli postavili v prestolnici Freetown. V to mesto se je danes vrnilo življenje, potem ko so prebivalcem najprej svetovali, naj ostanejo doma in oblastem omogočijo organizacijo odgovora na epidemijo.

Oblasti so danes prebivalstvo pozvale, naj se kljub epidemiji izogibajo prekomerni uporabi klora, saj so se v državi že pojavila poročila o posameznikih, ki so raztopine s to strupeno kemikalijo spili ali se z njo umivali. “Ljudje bi se morali vrniti k tradicionalni higienski praksi umivanja rok z milom,” so poudarili na ministrstvu za zdravje.

Zaradi nevarnega širjenja je bolezen povzročila zaskrbljenost po vsem svetu, še posebej potem, ko so jo zabeležili tudi med tujci. Po dveh Američanih, ki so jih pred dnevi prepeljali na zdravljenje v ZDA, je tudi Španija napovedala, da bo v domovino na zdravljenje prepeljala z ebolo okuženega španskega misijonarja.

Letalo bodo po 75-letnega katoliškega duhovnika v liberijsko prestolnico Monrovia, kjer je skupaj še s petimi misijonarji v karanteni v eni izmed bolnišnic, poslali danes.

STA


Najbolj brano