Zaradi “določenih izdelkov” aretirali pet Čečenov

Na jugu Francije so zaradi suma načrtovanja napada prijeli peterico iz ruske republike Čečenije, je danes sporočilo tožilstvo v Montpellieru. Pet osumljencev so prijeli v ponedeljek v mestu Beziers ob Sredozemski obali, približno 70 kilometrov od Montpelliera.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

MONTPELLIER > Kot je dodalo tožilstvo, so med preiskavo odkrili določene "izdelke", vendar tega ni podrobneje pojasnilo.

Eden izmed aretiranih je živel v Beziersu, drugi verjetno v Montpellieru, domovanje preostale trojice še iščejo.

Francija je po napadih džihadistov v Parizu, v katerih je v začetku meseca umrlo 17 ljudi, v visoki pripravljenosti.

Bolgarsko sodišče je danes odločilo, da bo Francoza, ki je priznal, da pozna napadalca na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, izročila Franciji. 29-letnik ob tem zanika, da bi bil sam islamski skrajnež ali da bi karkoli vedel o nameri bratov Kouachi. 29-letni Fritz Joly Joachin, ki je bil aretiran 1. januarja, ko je skušal prečkati mejo med Bolgarijo in Turčijo, je sodišču povedal: "Sem nedolžen. Rad bi se vrnil v Francijo." Joachin, sicer haitskega porekla, je priznal, da je "stari prijatelj" bratov Kouachi, ki sta 7. januarja v napadu na satirični tednik ustrelila 12 ljudi. Minuli teden je povedal, da je z bratoma včasih igral nogomet in imel "poslovne povezave" pri prodaji oblačil, a zanikal, da bi karkoli vedel o njunih načrtih za izvedbo napada. Glede na zaporni nalog, ki so ga izdale francoske oblasti, je bil Joachin aretiran, ko je z avtobusom potoval v Turčijo s še tremi ljudmi. Preostalim je Bolgarija nadaljevanje potovanja v Turčijo dovolila.

V pretežno muslimanski Čečeniji so potekali množični protesti proti karikaturi preroka Mohameda, ki jo je prejšnji teden objavil satirični tednik Charlie Hebdo. V ponedeljek se je na demonstracijah, ki so jih organizirale tamkajšnje oblasti, zbralo okoli milijon ljudi.

STA


Najbolj brano