Zaposlitev Barrosa pri Goldman Sachsu še vedno buri duhove

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker želi od svojega predhodnika Joseja Manuela Barrosa dodatna pojasnila glede nalog, ki jih bo ta opravljal kot svetovalec ameriške banke Goldman Sachs, kjer bo pristojen za brexit. Juncker bo tudi prosil pristojni etični odbor za mnenje, ali je Barrosova zaposlitev skladna z etičnimi zavezami EU.

Manuel Barosso Foto: STA
Manuel Barosso Foto: STA

BRUSELJ > Jean-Claude Juncker je svojim uslužbencem naložil, naj Manuela Barrosa prosijo za pojasnilo glede njegovih novih nalog in pristojnosti, ki jih bo imel pri Goldman Sachsu.

V pismu, ki ga je pred tremi dnevi poslal evropski varuhinji človekovih pravic Emily O'Reilly, je Juncker med drugim zapisal, da bodo Barrosa, če bo ta v novi funkciji obiskal Evropsko komisijo, obravnavali kot predstavnika interesov lobijev in ne kot bivšega predsednika komisije, na čelu katere je bil med letoma 2004 in 2014.

Po besedah govorca Evropske komisije Alexandra Wintersteina bo komisija preverila, ali je Barrosova pogodba o zaposlitvi v skladu z 245. členom Pogodbe o delovanju EU. Ta člen člane komisije med drugim obvezuje, da med svojim mandatom kot tudi po njegovem izteku pri sprejemanju določenih imenovanj ali ugodnosti ravnajo pošteno in diskretno.

Juncker namerava glede Barrosovega primera zaprositi tudi za mnenje pristojni etični odbor pri Evropski komisiji. Pri komisiji so se za to odločili zaradi številnih pomislekov, ki so bili izraženi v zvezi z Barrosovo zaposlitvijo po vsej Evropi, je danes pojasnil Winterstein.

Barrosova zaposlitev pri ameriški investicijski banki je dvignila precej prahu tudi v evropskih institucijah. Več članov Evropskega parlamenta je na evropsko ombudsmanko naslovilo pritožbo, več kot 100.000 ljudi v EU pa je podpisalo peticijo zaradi nasprotovanja Barrosovi zaposlitvi.

O'Reillyjeva se je na te pritožbe in pomisleke odzvala s pismom, ki ga je v začetku minulega tedna poslala Junckerju. V njem je Evropsko komisijo pozvala, naj preveri, ali je Barrosovo imenovanje skladno z etičnimi zavezami, kot jih predpisujejo pravila EU, zlasti spričo dejstva, da bo Barroso pri novem delodajalcu pristojen za vprašanje brexita.

Barroso je bil julija imenovan za svetovalca in neizvršnega direktorja mednarodne podružnice Goldman Sachs International. Na podlagi svojih izkušenj in dobrega poznavanja EU naj bi banki svetoval glede posledic britanske odločitve za izstop iz EU.

STA


Najbolj brano