Zaposleni na hrvaških cestninskih postajah goljufali

Član uprave hrvaškega javnega avtocestnega podjetja HAC-ONC Krešimir Kvatrnik je danes potrdil, da je notranji nadzor v družbi razkril določeno število zaposlenih na različnih cestninskih postajah, ki so goljufali. V sindikatu cestnih delavcev zavračajo obtožbe in zahtevajo odgovornost uprave.

Fotografija je simbolična. Foto: Edi Mavsar
Fotografija je simbolična. Foto: Edi Mavsar

ZAGREB > Notranji nadzor v podjetju Hrvatske autoceste - Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) je pokazal številne primere, ko so zaposleni na cestninskih postajah na različne načine odtujili denar, kar so potrdili tudi posnetki na nadzornih kamerah, je danes poročal Večernji list. Nadzor so med drugim opravili tudi na cestninski postaji Bregana ob mejnem prehodu Obrežje.

Nekateri naj bi po zaključku izmene pospravili dnevni izkupiček v svoje žepe

Med drugim so goljufali pri kodiranju zaračunavanja storitev za različne kategorije vozil ali pa so sami preračunavali evrske zneske v kune. V obeh primerih naj bi razliko zadržali zase. Nekateri naj bi enostavno po zaključku izmene pospravili dnevni izkupiček v svoje žepe, nekateri pa naj bi se okoristili z različnimi akrobacijami pri pretvorbah kun v evre in obratno, navaja zagrebški časnik.

V goljufije po pojasnilih časnika niso bili vpleteni le blagajničarji, temveč tudi njihovi nadrejeni. Tako 200 zaposlenim grozijo strogi disciplinski ukrepi, večinoma pa odpovedi pogodb o zaposlitvi. Nekateri delavci so bili tudi prisiljeni sodelovati pri malverzacijah, ker so jim nadrejeni grozili z odpovedjo.

Večletne goljufije, škode za več milijonov kun

Nadzorniki naj bi dobili več anonimnih pisem delavcev, v katerih so opozarjali na kriminal v podjetju. Na malverzacije so opozorili tudi nekateri vozniki. Večernji list ocenjuje, da je šlo za večletne goljufije in da je podjetje oškodovano za več milijonov kun.

V neodvisnem sindikatu cestnih delavcev zavračajo obtožbe in trdijo, da je odtujevanje denarja na cestninskih postajah zaradi sistema zaračunavanja cestnin nemogoče. Predsednik sindikata Mijat Stanić meni, da ne gre za malverzacije, temveč za pritisk nove uprave, potem ko so delavci nasprotovali nakupu novih vozil zimske službe.

Stanić je v današnji izjavi za hrvaški radio dejal, da je predvsem treba odpovedati delovno razmerje članom uprave zaradi domnevnih nepravilnosti pri javnih naročilih ter nepotizma pri zaposlovanju v podjetju.

Član uprave Kvaternik je zavrnil očitke sindikata. Ponovil je, da je notranji nadzor ugotovil številne nepravilnosti pri delu blagajničarjev in vodij cestninskih postaj. HAC-ONC je novo tričlansko upravo dobil letos, ob pojasnilu, da prejšnja ni uspela pripraviti podjetja za načrtovano prestrukturiranje zaradi javne ponudbe delnic.

STA


Najbolj brano