Zamaskiranec na Švedskem z mečem ubil dve osebi

Zamaskiranec z mečem je danes napadel osnovno šolo v kraju Trollhättan na zahodu Švedske in pri tem ubil učitelja in enega učenca, še najmanj trije ljudje pa so ranjeni, vključno z napadalcem, poroča švedski spletni portal The Local.se.

Trollhättan Foto: Vir: Wikipedia
Trollhättan Foto: Vir: Wikipedia

GÖTEBORG > Napadalec je ob napadu smrtno ranil učitelja, v bolnišnico pa so odpeljali še enega učitelja in učenca, stara 11 in 15 let ter ustreljenega napadalca. Kasneje je ranam podlegel eden od obeh fantov, policija pa je zdaj sporočila, da je za posledicami ran umrl tudi napadalec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je napadalca identificirala kot 21-letnega moškega, ki je po podatkih policije bival v okolici. Z masko na obrazu - po poročanju medijev naj bi šlo za masko iz trilogije Vojna zvezd - in v črnih oblačilih v dopoldanskih urah vstopil v šolo in začel napadati prisotne. Oborožen je bil z več “ostrimi predmeti”, je sporočila policija.

Napadeni v šoli so sprva sicer mislili, da gre za šalo, kmalu sta zavladali panika in strah.

Policija je šolo, v kateri je bilo okoli 400 otrok, starih od 6 do 15 let, po napadu izpraznila, motiv napadalca, ki so ga že identificirali, pa še ni znan. Po navedbah nekaterih švedskih medijev naj bi šlo za napad proti priseljencem, vendar policija tega za zdaj še ni komentirala, navaja švedski spletni portal The Local.se.

Prizorišče napada bo še danes obiskal švedski premier Stefan Löfven, ki je sporočil, da gre za “črn dan za Švedsko”.

Trollhättan je industrijsko mesto na zahodu Švedske, kakih 75 kilometrov severno od drugega največjega švedskega mesta Göteborg. Ima približno 57.000 prebivalcev.

Inšpekcija švedskih šolskih oblasti je sicer razkrila nezadostne varnostne ukrepe v šoli, pred časom pa je tudi opozorila, da gre za precej problematično šolo, tako varnostno kot po učnem uspehu. Spada med deset najslabših šol na Švedskem, še navaja The Local.

Tovrstni napadi so na Švedskem izjemno redki. Zadnji sega v leto 1961, ko je bil v streljanju na srednji šoli v kraju Kungälv en dijak ubit, šest pa ranjenih. Leta 2004 so medtem preprečili strelski napad na šolo v Malmöju, piše AFP.

Švedska policija pa je v petek sporočila, da je imel 21-letnik, ki je v četrtek na šoli, v kateri je bila večina učencev iz priseljenskih družin, v kraju Trollhättan na zahodu Švedske z mečem ubil učiteljico in dijaka, rasistični motiv. To domnevajo na podlagi stvari, ki so jih našli na njegovem domu, pa tudi po obnašanju in izbiri žrtev.

Oblečen v črna oblačila in zamaskiran z masko iz filma Vojna zvezd ter s čelado, ki je spominjala na nemške iz druge svetovne vojne, je žrtve izbiral na podlagi njihovega etničnega izvora, je za švedsko televizijo SVT povedal predstavnik policije Niklas Hallgren, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mediji so poročali, da je 21-letni napadalec Anton Lundin Pettersson iz Trollhättana, nasprotoval islamu in migracijam, poroča švedski spletni portal The Local.se.

“Bil je samotar. Igral je video igrice in živel v svojem svetu,” je povedal njegov bivši sošolec za švedski tabloid Expressen. Drugi mediji so poročali, da je na YouTubu objavljal material, v katerem je poveličeval Hitlerja in nacistično Nemčijo.

Napadalec je v četrtek z mečem prišel v šolo in ubil učiteljico in 17-letnega učenca ter huje ranil učitelja in učenca, ki sta v bolnišnici. Policija ga je ustrelila na kraju napada in je kasneje podlegel poškodbam.

Švedski tabloid Aftonbladet je poročal, da so bile vse žrtve “tujega porekla”. Policija sicer teh navedb ni potrdila.

Na četrtkovi novinarski konferenci je policijski preiskovalec Thord Haraldsson dejal, da so na njegovem domu našli več zanimivih stvari, več pa ni pojasnil.

STA


Najbolj brano