Zagrebško sodišče vnovič zavrnilo varščino za Sanaderja

Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader bo do nadaljnjega ostal v priporu, saj je izvenrazpravni svet zagrebškega sodišča danes zavrnil nov predlog varščine, ki ga je podala njegova obramba. Sodišče je že v začetku meseca zavrnilo prvo ponudbo, ki je vključevala nepremičnine Sanaderjeve družine in njihovih prijateljev.

Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader bo 
do nadaljnjega ostal v priporu. Foto: Hina
Nekdanji hrvaški premier in predsednik HDZ Ivo Sanader bo do nadaljnjega ostal v priporu. Foto: Hina

ZAGREB > Vrhovno sodišče je v začetku meseca sporočilo, da je razveljavilo prvostopenjsko sodbo v korupcijskem primeru Fimi media. Sanaderju so tako razveljavili devetletno zaporno kazen, a so mu obenem podaljšali pripor. Izpustitev je sodišče pogojevalo z varščino v višini 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov).

Sanaderjevi odvetniki so za varščino namesto denarja ponudili dve nepremičnini, a je izvenrazpravni svet to zavrnil, češ da je vprašljivo, ali bo zaradi statusa nepremičnin mogoče morebitno varščino unovčiti. Šlo je za nepremičnini Sanaderjeve soproge Mirjane Sanader in odvetnika Gorana Suića.

Izvenrazpravni svet je danes obravnaval nov predlog obrambe, ki je za varščino znova ponudila nepremičnine. Tokrat je poleg Sanaderjeve soproge nepremičnine ponudilo več prijateljev nekoč najmočnejšega hrvaškega politika, med njimi tudi nekdanji predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić.

Sodišče je zavrnilo ponudbo iz podobnih razlogov kot v prvem primeru. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik županijskega sodišča Krešimir Devčić, je tretjina družinske hiše, ki jo je kot solastnica ponudila Mirjana Sanader, nesprejemljiva, ker objekt ni etažiran.

Pri še dveh nepremičninah pa se je zapletlo zaradi hipotek. Pri Bebićevi nepremičnini višina ni usklajena z oceno sodnega izvedenca, v primeru ponujenega stanovanja v Zagrebu še enega izmed Sanaderjevih prijateljev, Josipa Radoša, pa je podpis podala Radoševa soproga, ki ni uradna lastnica nepremičnine.

Sanaderjevi odvetniki današnje odločitve sodišča niso komentirali; lahko se sicer še pritožijo na vrhovnem sodišču.

Sanader je zaradi šestih obtožnic za korupcijo v priporu s skoraj enoletnim premorom preživel nekaj manj kot štiri leta, potem ko so ga decembra 2010 prijeli v Avstriji. S položaja premierja in predsednika HDZ je nepričakovano odstopil v začetku julija 2009.

Sanaderjevi odvetniki so na ustavnem in vrhovnem sodišču uspeli vrniti na začetek združen korupcijski primer Hypo in Ina-Mol ter največji korupcijski primer na Hrvaškem Fimi media.

V obeh primerih je ocenjeno, da je prvostopenjsko sodišče bistveno kršilo določila kazenskega postopka in pravico do pravičnega sojenja. Odločitve višjih sodišč sicer ne pomenijo, da so akterji oproščeni odgovornosti, saj obtožnice niso bile zavrnjene.

STA


Najbolj brano