Zagrebški župan za zdaj ostaja v priporu

Zunajrazpravni senat zagrebškega županijskega sodišča je danes objavil, da je na četrtkovi seji odobril plačilo varščine za tri osumljence v aferi Agram, ki se bodo tako lahko branili s prostosti. V priporu do nadaljnjega ostaja devet osumljenih, med njimi tudi dolgoletni zagrebški župan Milan Bandić.

Zagrebški župan Milan Bandić za zdaj ostaja v priporu Foto: Reuters
Zagrebški župan Milan Bandić za zdaj ostaja v priporu Foto: Reuters

ZAGREB > Sodišče je odobrilo plačilo varščine v višini 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) za solastnika podjetja za reciklažo odpadkov Cios Petra Pripuza, kot tudi plačilo po 100.000 kun (13.300 evrov) varščine za vodjo urada Milana Bandića Mira Laca in direktorja službe za nabavo v mestnem komunalnem podjetju Zagrebački holding Ivana Markusa.

Razlika v višini varščin odraža razliko v teži kaznivih dejanjih, ki jih očitajo osumljencem.

Zaradi postopkovne napake razveljavljena odločitev o priporu

Trojica bo danes očitno že na prostosti, saj je že nakazala varščino. Preiskovalnemu sodniku so obljubili, da na prostosti ne bodo ovirali kazenske preiskave z vplivanjem na priče ali dokaze ter da ne bodo ponovili kaznivega dejanja. Pripuz je med priporom že odstopil z vseh položajev v Ciosu.

Senat je zaradi postopkovne napake v četrtek razveljavil odločitev preiskovalnega sodnika o priporu za preostalih devet osumljencev, med katerimi je tudi 58-letni Bandić, vendar to ne pomeni, da jih bodo takoj izpustili na prostost.

Danes so pojasnili, da bodo v ponedeljek znova obravnavali zahtevo Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) za preiskovalni pripor.

Zagrebu naj bi povzročili za 2,6 milijona evrov škode

Župan Bandić in še 15 oseb ter dve podjetji so osumljeni več kaznivih dejanj, s katerimi naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v višini 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Osumljeni so zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom. Kazniva dejanja naj bi izvedli v obdobju od leta 2006 do 2014. Bandić je prvoosumljeni v vseh točkah.

Potem ko so osumljene 19. oktobra pridržali in jih zaslišali na tožilstvu, so štirim dovolili, da se branijo s prostosti. Med njimi sta tudi edini ženski. Obe sta zaposleni v mestni upravi na oddelku za premoženjske in pravne posle. Hrvaški mediji ugibajo, da sta se s tožilstvom dogovorili, da bosta obremenili župana.

Med tistimi, ki ostajajo v priporu, je predsednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, ki je v četrtek odstopil s položaja. Povezujejo ga s spornimi posli holdinga s centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios.

Prihodnji teden naj bi sodišče obravnavalo Ljubičićev predlog za plačilo 1,4 milijona kun (185.000 evrov) varščine, ki jo je ponudil naknadno.

Ljubičića so preiskovalci 19. oktobra prijeli na mejnem prehodu Obrežje in v njegovem avtomobilu našli 160.000 dolarjev. Kot je pojasnil, je nameraval kupiti stanovanje v Sloveniji.

Bandić je medtem sporočil, da ne bo odstopil s položaja župana ter da ne bo plačeval nobene varščine.

Preiskava v eni največjih korupcijskih afer na Hrvaškem je potekala dlje časa in se tudi po aretacijah nadaljuje v več smereh.

STA


Najbolj brano