Zagrebški župan z rekordno varščino na prostost

Preiskovalni sodnik zagrebškega županijskega sodišča je danes sprejel varščine, ki so jih ponudili priprti osumljenci v korupcijskem primeru Agram. Prvoosumljenega, zagrebškega župana Milana Bandića bodo tudi spustili na prostost, potem ko je ponudil rekordno varščino v zgodovini hrvaškega pravosodja.

Hrvaški mediji poročajo, da je Bandić ponudil 22 milijonov kun (2,89 milijona evrov), a je sodišče ocenilo, da bo zadostovalo 15 milijonov kun (1,97 milijona evrov) Foto: Reuters
Hrvaški mediji poročajo, da je Bandić ponudil 22 milijonov kun (2,89 milijona evrov), a je sodišče ocenilo, da bo zadostovalo 15 milijonov kun (1,97 milijona evrov) Foto: Reuters

ZAGREB > Hrvaški mediji poročajo, da je Bandić ponudil 22 milijonov kun (2,89 milijona evrov), a je sodišče ocenilo, da bo zadostovalo 15 milijonov kun (1,97 milijona evrov). Doslej je bila najvišja varščina na hrvaških sodiščih 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov), ki jo je ponudil nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.

Sodnik je v začetku novembra kot prenizko zavrnil Bandićevih 5,8 milijona kun (763.000 evrov) varščine, ki jih je v nepremičninah založil njegov odvetnik Krešimir Krsnik. Tudi današnji znesek Bandićeve varščine naj bi obsegal nepremičnine več njegovih prijateljev.

Ponujene varščine ostalih osmih osumljencev, ki so še v priporu, so bile med 75.000 kun in 4,2 milijona kun (med 9800 in 552.000 evrov), kar je bilo odvisno od teže kaznivega dejanja, katerih jih bremenijo.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ima možnost pritožbe na odločitev preiskovalnega sodnika. Če bodo pritožne zavrnjene, bodo župana in osem soosumljenih izpustili na prostost po plačanih varščinah. Nihče med njimi ne bo smel opravljati svojega dela, medtem ko poteka postopek, kar pomeni, da bo Bandiću prepovedano voditi mesto.

Tožilstvo bremeni Bandića in še 15 oseb ter dve podjetji zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom, s katerimi naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v višini 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Večinoma gre za zaposlene v mestni upravi in komunalnem podjetju Zagrebački holding. Med drugim gre tudi za domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom kot tudi za sporno financiranje Bandićeve predvolilne kampanje na predsedniških volitvah 2009. Kazniva dejanja naj bi izvršili v obdobju od leta 2006 do 2014. Bandić je prvoosumljeni po vseh točkah.

Potem ko so osumljene 19. oktobra pridržali in jih zaslišali na tožilstvu, so štirim dovolili, da se branijo s prostosti. Med njimi sta tudi edini ženski. Obe sta zaposleni v mestni upravi na oddelku za premoženjske in pravne posle. Hrvaški mediji ugibajo, da sta se s tožilstvom dogovorili, da bosta obremenili župana.

Še tri prijete osebe v primeru Agram pa so že oktobra spustili na prostost ob plačanih varščinah. Med njimi je tudi solastnik podjetja Cios Petar Pripuz, ki je plačal 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine.

Preiskava v eni največjih korupcijskih afer na Hrvaškem je potekala dlje časa in se tudi po aretacijah nadaljuje v več smereh.

Tako so policisti danes preiskali urad in stanovanjske prostore vodje mestnega urada za vzgojo, izobraževanje in šport Ivice Lovrića, ki velja za tesnega sodelavca župana Bandića. Preiskovalce naj bi zanimala povezava med mestno upravo in finančnim poslovanjem znanega košarkarskega kluba Cibona. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo sledile nove aretacije.

STA


Najbolj brano