Zagrebški župan napoveduje odstop

Zagrebški župan Milan Bandić, ki zaradi preiskave zaradi sumov korupcije ne sme opravljati svojih nalog, je napovedal ustanovitev nove stranke ter možnost, da bo odstopil. To bi povzročilo izredne volitve tudi v Zagrebu, ki ga zdaj vodi Bandićeva namestnica Sandra Švaljek.

Zagrebški župan Milan Bandić, ki zaradi preiskave zaradi sumov korupcije ne sme opravljati svojih nalog, je napovedal ustanovitev nove stranke ter možnost, da bo odstopil.  Foto: Reuters
Zagrebški župan Milan Bandić, ki zaradi preiskave zaradi sumov korupcije ne sme opravljati svojih nalog, je napovedal ustanovitev nove stranke ter možnost, da bo odstopil.  Foto: Reuters

ZAGREB > Milan Bandić je v pogovorih za več hrvaških medijev prejšnji teden izjavil, da bo do konca marca ustanovil tudi svojo novo stranko. Verjetno ime nove hrvaške stranke bo Milan Bandić 365 - Stranka dela in solidarnosti.

Po zagrebških volitvah se bodo udeležili tudi parlamentarnih volitev

“Do takrat se bomo najverjetneje tudi odločili, da bomo šli na nove volitve v Zagrebu,” je še pred nedeljskimi predčasnimi lokalnimi volitvami v 17 hrvaških mestih in občinah dejal za zagrebški Radio Sljeme. Dodal je, se bodo po zagrebških volitvah udeležili tudi parlamentarnih volitev, ki bi morale potekati do konca leta.

Zagrebški župan v svojih medijskih nastopih ni ponudil prepričljivih razlogov, zakaj naj bi imeli v Zagrebu predčasne volitve do 2. junija, ko poteče polovica njegovega petega županskega mandata. Tudi njegova morebitna nova zmaga bi pomenila, da bi mesto vodil njegov novi namestnik.

Če bo sodišče do začetka junija obdržalo prepoved, da Bandić ne sme opravljati županskih nalog, bo Sandra Švaljek že po zakonu prevzela vodenje mesta za naslednji dve leti. In potem predčasnih volitev ne bi bilo mogoče sklicati zaradi razloga, da Bandić ne more opravljati nalog župana.

Ne želi sedeti križem rok in “parazitsko” prejemati visoke županske plače

Bandić je pojasnil, da ne želi sedeti križem rok in “parazitsko” prejemati visoke županske plače. Za zdaj je tudi ocenil, da njegova lastna izbira za namestnico in ugledna ekonomska strokovnjakinja Sandra Švaljek opravlja svoje delo kot najbolje zmore, a bi on to počel še bolje, kot je to počel “v prejšnjih 15 letih”.

Tako pa očitno ne mislijo Zagrebčani, ki so jih anketirali konec prejšnjega tedna, potem ko je Bandić napovedal svoj juriš na šesti županski mandat. Da je Švaljekova boljša na položaju prve osebe hrvaške prestolnice, meni 43 odstotkov anketirancev, medtem ko ima Bandić podporo 35 odstotkov.

Nekaj manj kot polovica Zagrebčanov meni, da bi Bandić moral odstopiti, potem ko so proti njemu vložili obtožnico, še 40 odstotkov pa jih meni, da bi se moral povsem posloviti od politike, če bo pravnomočno obsojen, je v petek objavila komercialna Nova TV. Raziskavo je opravila agencija Ipsos Puls med 600 polnoletnimi Zagrebčani.

Tudi Švaljekova je izjavila, da je pripravljena na morebitne predčasne volitve. Za njeno naklonjenost tekmujejo tudi SDP in HDZ, čeprav obe stranki napovedujeta tudi svoja kandidata za župana na morebitnih volitvah.

Sodišče zavrnilo Bandićevo zahtevo po vrnitvi v županski urad

Sodišče je prejšnji mesec tudi zavrnilo Bandićevo zahtevo, da bi mu omogočili, da se vrne v svoj županski urad.

Iz pripora so ga izpustili 19. novembra lani, potem ko je plačal na Hrvaškem rekordnih dva milijona evrov varščine. Sumijo ga, da je z različnimi malverzacijami oškodoval mesto za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Bandić zavrača vse obtožbe.

STA


Najbolj brano