Zagreb znova najboljše evropsko mesto med adventom

Hrvaška prestolnica je tudi letos dobila naziv najboljšega mesta za obisk v času adventa. Tako so, enako kot lani, ocenili uporabniki portala European Best Destinations. Zagreb je dobil približno 33.600 glasov, glasovalo pa je skoraj 190.000 ljudi. Zagrebu sledijo Strasbourg, Colmar, Aachen in Dunaj.

Hrvaška prestolnica je tudi letos, tako kot lani, dobila naziv 
najboljšega mesta za obisk v času adventa. Foto: Branko Radovanović/Wikipedia
Hrvaška prestolnica je tudi letos, tako kot lani, dobila naziv najboljšega mesta za obisk v času adventa. Foto: Branko Radovanović/Wikipedia

ZAGREB > V glasovanju o najboljšem mestu za obisk v času adventa so sodelovali obiskovalci portala iz 124 držav, so sporočili iz turistične skupnosti mesta Zagreb.

Portal European Best Destinations je turiste povabil, naj obiščejo živahne ulice, trge in parke v središču Zagreba, ki so v adventnem času posebej okrašeni. “Zagreb ponuja posebno vzdušje, ki ga je enostavno treba začutiti,” navaja portal. Dogajanje se je začelo 26. novembra, trajalo pa bo do 8. januarja 2017.

Obiskovalcem je na voljo približno 100 stojnic s pisano ponudbo hrane, pijač in spominkov na skoraj 30 lokacijah v najožjem središču mesta.

Eden najbolj priljubljenih krajev za fotografiranje je Gradec na Gornjem gradu, kjer so postavili velikanski okvir in vsi, ki se fotografirajo znotraj njega, imajo v ozadju zagrebško katedralo.

Množično obiskan je tudi ledeni park z drsališčem pri glavni železniški postaji. Ne manjka niti glasbenih dogodkov in različnih zabavnih prireditev, zaradi česar gneča ni samo ob koncih tedna, ampak tudi med tednom.

Zaradi velikega števila ljudi na ulicah je pogosto oviran tramvajski promet v središču mesta, ki je med adventom ob koncih tedna brezplačen.

Decembra lani je Zagreb obiskalo nekaj manj kot 70.000 ljudi, zabeležili so več kot 122.000 nočitev. Obiskovalcev je bilo lani za 22 odstotkov več kot leta 2014, nočitev pa je bilo več za petino. Letos pričakujejo nove rekordne številke.

Raziskave kažejo, da povprečni turist v Zagrebu decembra dnevno porabi 123 evrov, medtem ko stojnice s hrano dnevno povprečno zaslužijo 20.000 kun (2630 evrov). Mestna blagajna je decembra bogatejša za približno 1,2 milijona kun (158.000 evrov) samo zaradi oddajanja stojnic v najem.

STA


Najbolj brano