Zagreb z novo diplomatsko noto zahteva odstranitev žice z meje

Hrvaško zunanje ministrstvo je slovenskim diplomatom, akreditiranim v Zagrebu, danes izročilo še eno diplomatsko noto, v kateri ostro protestira in izraža resno zaskrbljenost zaradi ravnanja Slovenije, saj ta po trditvah Zagreba še naprej postavlja bodečo žico na ozemlju Hrvaške. Zahtevajo, da Ljubljana žico brez odlašanja odstrani.

 Foto: Eva Dora
Foto: Eva Dora

ZAGREB > To je že četrta diplomatska nota, ki jo je hrvaško zunanje ministrstvo v zadnjih treh tednih izročilo slovenskemu veleposlaništvu in v kateri protestira zaradi postavljanja bodeče žice na hrvaškem ozemlju.

"To se še posebej nanaša na območje reke Sotle, ki so nesporno del hrvaških katastrskih občin Novi Dvor Klanječki, Miljana in Klanjec," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ocenjujejo, da so slovenske poteze v popolnem nasprotju z izjavami slovenskega državnega vrha s konca novembra, tudi premierja Mira Cerarja, da Slovenija ne bo nadaljevala s postavljanjem žice na območjih, ki bi se lahko izkazala za sporna pri določanju meje, ter da bo na teh območjih uveljavila drugačne ukrepe za nadzor meje.

Hrvaška diplomacija je danes tudi zavrnila vse navedbe iz prejšnjih diplomatskih not Slovenije, v katerih je Ljubljana med drugim pojasnila, da je postavitev bodeče žice le začasen ukrep s ciljem uravnavati migracijske tokove, ki nima namena prejudicirati meje niti zaostriti spora.

Kot so dodali, so slovensko stran še enkrat opozorili, da ni razlogov, ki bi lahko upravičili postavitev ograje z bodečo žico na območju hrvaške države. Pozvali so jo, naj svoje obnašanje uskladi s sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju Sops.

Na Zrinjevcu upajo, da se bo Slovenija odzvala na njihove upravičene proteste ter da bo v evropskem in dobrososedskem duhu prekinila prakso postavljanja bodeče žice na hrvaškem ozemlju.

STA


Najbolj brano