Hrvaška bo v sodelovanju s Slovenijo odgovorila na zaprtje madžarske meje

Če bo Madžarska zaprla svojo mejo s Hrvaško, bo Zagreb v sodelovanju z Ljubljano začel izvajati plan C, so danes povedali v hrvaški vladi, potem ko je Budimpešta napovedala, da bo ob polnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško.

Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Wikipedia
Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Wikipedia

ZAGREB > V Banskih dvorih so poudarili, da ima hrvaška vlada pripravljen načrt C, ki je dogovorjen s Slovenijo. V primeru zaprtja madžarsko-hrvaške meje bo Hrvaška ta načrt izvajala v sodelovanju in nenehni koordinaciji s Slovenijo, so dodali.

“Hrvaški premier Zoran Milanović je v stalnem stiku s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem in sta se po četrtkovem pogovoru v Bruslju tudi danes večkrat slišala po telefonu glede begunske krize,” je potrdil tiskovni predstavnik hrvaške vlade Nikola Jelić.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić bo še danes pojasnil podrobnosti načrta C, ki naj bi po nekaterih ocenah medijev pomenil preusmerjanje beguncev proti Sloveniji. Pred tem so se sicer po pisanju hrvaškega portala index.hr pojavljala tudi ugibanja, da bi lahko plan C pomenil vračanje beguncev v Srbijo.

Ostojić je namreč že večkrat napovedal, da ima Hrvaška načrt v primeru, če bo Madžarska zaprla svoja vrata za begunce in migrante. Pojasnil je, da bo Hrvaška še naprej prevažala ljudi, ki prihajajo iz Srbije, a jih bo preusmerila proti Sloveniji namesto proti Madžarski, ki je sprejela večino izmed več kot 185.300 beguncev, ki so danes do 15. ure prišli na Hrvaško. Z Ljubljano naj bi se dogovorili, kateri mejni prehod bo pripravljen za sprejem beguncev in migrantov.

Tudi premier Milanović je v četrtek v Bruslju dejal, da ima Hrvaška rešitev ter da Madžarska lahko dela kar želi, ker ni pomembna.

“Mi imamo načrt, da bo Hrvaška varna, da državljani nimajo nobenih težav in to je edino pomembno v tem trenutku,” je dejal Milanović, ki se je v Bruslju srečal tudi z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom, ki je ocenil, da nista prišla do soglasja o načinih za reševanje begunske krize.

Na odločitev Madžarske se je odzvala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je na večdnevnem obisku na Kitajskem. Kot so odgovorili za hrvaško tiskovno agencijo Hino, si je hrvaška predsednica “od začetka migrantske krize prizadevala za popoln nadzor hrvaške zelene meje ter vstop migrantov čez uradne mejne prehode”.

Kot je še poudarila Grabar-Kitarovićeva, mora biti vstop migrantov na Hrvaško sorazmeren s številom tistih, ki bodo Hrvaško zapustili, glede na to da Hrvaška nima možnosti poskrbeti za večje število migrantov.

Grabar-Kitarovićeva je prejšnji teden podprla napotitev policijskih in vojaških enot iz držav višegrajske četverice na madžarsko-hrvaško mejo. Med drugim je prejšnji ponedeljek ocenila, da čez Hrvaško potujejo večinoma ekonomski migranti.

Hrvaška je sicer napovedala, da bo svojo mejo s Srbijo zaprla za begunce in migrante, če jih bo Nemčija nehala sprejemati.

STA


Najbolj brano