Začenja se sojenje žvižgačem iz afere Luxleaks

V Luksemburgu se danes začenja sojenje trem žvižgačem iz afere Luxleaks, v kateri so novembra 2014 razkrili, da so bile številne pomembne multinacionalke v skladu s skrivnimi dogovori z luksemburškimi oblastmi deležne velikih davčnih ugodnosti. Sojenje je v luči afere Panamski dokumenti, ki je izbruhnila ta mesec, deležno velike pozornosti.

Skrivni dogovori, na račun katerih je 340 podjetij, med njimi 
Apple, Ikea in Pepsi, privarčevalo več milijard dolarjev, so 
veljali v času, ko je bil zdajšnji predsednik Evropske komisije 
Jean-Claude Juncker luksemburški premier. Foto: Wikipedia
Skrivni dogovori, na račun katerih je 340 podjetij, med njimi Apple, Ikea in Pepsi, privarčevalo več milijard dolarjev, so veljali v času, ko je bil zdajšnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier. Foto: Wikipedia

LUXEMBOURG > Na sodišču pričakujejo nekdanja zaposlena v računovodsko-revizijski hiši Pricewaterhousecoopers Antoina Deltourja in Raphaela Haleta ter novinarja Edouarda Perrina, ki so javnosti razkrili več tisoč dokumentov. Ti so nato povzročili velik škandal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrivni dogovori, na račun katerih je 340 podjetij, med njimi Apple, Ikea in Pepsi, privarčevalo več milijard dolarjev, so veljali v času, ko je bil zdajšnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier. Po razkritju se je znašel pod velikim pritiskom.

Čeprav mu grozi od pet do deset let zapora, Deltour ne obžaluje ničesar. “Najprej sem bil samo anonimen vir, nato pa sem se znašel v prvi vrsti,” je dejal za AFP. Pred sodiščem je danes pričakovati tudi protestnike. Aktivisti skupine Eurodad so trojico obtoženih označili za junake.

STA


Najbolj brano