Začela so se posvetovanja o uniji kapitalskih trgov

Evropska komisija je začela obsežna posvetovanja o vzpostavitvi enotnega kapitalskega trga, ki naj bi sprostil denar za evropska podjetja in spodbujanje rasti v EU.

Unija kapitalskih trgov je ena prednostnih nalog komisije Jean-Clauda Junckerja. Foto: STA
Unija kapitalskih trgov je ena prednostnih nalog komisije Jean-Clauda Junckerja. Foto: STA

BRUSELJ > Poleti, ko je predviden konec javne razprave, bo komisija sprejela akcijski načrt za vzpostavitev temeljev unije kapitalskih trgov do leta 2019.

Unija kapitalskih trgov je ena prednostnih nalog komisije Jean-Clauda Junckerja.

Z danes objavljeno zeleno knjigo namerava komisija spodbuditi vseevropsko razpravo o možnih ukrepih za vzpostavitev pravega enotnega kapitalskega trga. Evropske institucije, nacionalni parlamenti, finančne ustanove in podjetja ter drugi deležniki so vabljeni, da do 13. maja na spletnem mestu oddajo svoje prispevke, so sporočili iz Bruslja.

Namen unije: odpraviti ovire, ki preprečujejo čezmejne naložbe v EU

Z akcijskim načrtom namerava komisija zlasti opredeliti ukrepe za lažji dostop do financiranja za vsa podjetja in infrastrukturne projekte v EU, pomoč malim in srednje velikim podjetjem pri dostopu do financiranja, odstranitev ovir za čezmejne naložbe ter razpršitev financiranja gospodarstva in zmanjšanje stroškov pridobivanja kapitala.

Namen unije kapitalskih trgov je odpraviti ovire, ki preprečujejo čezmejne naložbe v EU in podjetjem onemogočajo dostop do financiranja. Poslovno okolje je trenutno podjetjem nenaklonjeno, saj so ta še vedno zelo odvisna od bank, razmeroma manj pa od kapitalskih trgov.

Unija kapitalskih trgov naj bi optimalno izkoriščala kapitalske trge v prid gospodarstvu, rasti in delovnim mestom. Temeljila naj bi na finančni stabilnosti, urejala pa bi jo enotna pravila za finančne storitve, ki bi se izvajala učinkovito in dosledno.

Visokokakovostno listinjenje

Prav tako naj bi zagotavljala učinkovito raven zaščite vlagateljev in pripomogla k pritegovanju naložb iz vsega sveta in večji konkurenčnosti EU. Med področja, na katerih bi bilo mogoče hitro doseči napredek, sodijo izvajanje uredbe o evropskem dolgoročnem investicijskem skladu, visokokakovostno listinjenje, standardizirane kreditne informacije o malih in srednje velikih podjetjih, zasebne prodaje in pregled direktive o prospektu.

Evropska komisija je poleg tega danes začela tudi s posvetovanji o visokokakovostnem listinjenju in direktivi o prospektu.

Listinjenje je proces, v katerem se finančni instrument vzpostavi z združevanjem sredstev. Deleže v teh sredstvih lahko kupi več vlagateljev, kar poveča likvidnost in sprosti kapital za gospodarsko rast. Prospekti so pravni dokumenti, ki jih podjetja uporabljajo za privabljanje naložb. Vsebujejo dejstva, ki vlagateljem omogočajo premišljeno odločanje o naložbah.

Posvetovanje bo zlasti namenjeno vprašanjem, kako poenostaviti podatke v prospektih, kako ugotoviti, ali je prospekt potreben, in kako racionalizirati postopek odobritve.

STA


Najbolj brano