Začela se je evakuacija iz Alepa

Iz vzhodnega dela sirskega mesta Alep se je začela evakuacija civilistov, ranjenih in upornikov. Po navedbah Moskve in Damaska bodo danes evakuirali najmanj 4000 upornikov in članov njihovih družin, skupaj okoli 15.000 ljudi.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

ALEP > Sirska državna televizija je poročala, da bo vzhod mesta zapustilo 4000 upornikov in članov njihovih družin.

Načelnik generalštaba ruske vojske pa je sporočil, da se je “po odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina začela evakuacija 5000 upornikov in članov njihovih družin”. V ta namen so vzpostavili 21 kilometrov dolg humanitarni koridor, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa, ki navaja sirskega poslanca blizu sirski vladi, naj bi “najprej evakuirali ranjene in bolne, nato aktiviste in medijske delavce, nazadnje pa teroriste”, torej oborožene upornike, kot jih označujejo v Damasku.

Iz zahodnega dela mesta se je proti vzhodu odpravilo okoli 20 avtobusov, s katerimi bodo prevažali civiliste in upornike, navaja dpa. Upornike, ki bodo po ruskih informacijah potovali tudi z lastnimi vozili, naj bi odpeljali v pokrajino Idlib jugozahodno od Alepa. Ta je v veliki meri v uporniških rokah.

Proti vzhodnemu Alepu so danes krenila tudi reševalna vozila Mednarodnega odbora Rdečega križa in sirskega Rdečega polmeseca. Človekoljubne organizacije po poročanju dpa pričakujejo, da bodo iz mesta danes odpeljali med 200 in 250 ranjencev.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki se zanaša na mrežo obveščevalcev na terenu, je poročal, da so se uporniki pred začetkom evakuacije lotili uničevanja svojih štabov, vozil in orožja. Na televizijskih posnetkih je bilo videti, kako se iznad vzhoda Alepa vali dim.

Novi dogovor, ki je privedel do evakuacije, naj bi bil plod dogovora med Rusijo in Turčijo, potem ko je v sredo propadel torkov dogovor o evakuaciji zaradi kršenja prekinitve ognja.

Kot ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP, je evakuacijo moč razumeti tudi kot trenutno zmago sirskega režima, ki je ob podpori Rusije in tujih borcev, med drugim iz vrst libanonskega Hezbolaha in iraških milic, sprožil silovito ofenzivo na to drugo največje mesto v državi.

Civilisti so bili v vzhodnem delu mesta od sveta odrezani več kot štiri mesece. V ofenzivi je v zadnjih štirih tednih umrlo več kot 465 civilistov v vzhodnem Alepu, v zahodnem, režimskem delu, pa 149, kažejo podatki sirskega observatorija.

V Moskvi bo 27. decembra srečanje Rusije, Irana in Turčije, na katerem bodo skušali najti politično rešitev za sirsko vojno, v katerih je od marca 2011 umrlo več kot 310.000 ljudi, napoveduje AFP.

STA


Najbolj brano