Za nafto in plin v notranjosti Hrvaške zainteresiranih sedem družb

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da je za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina na vseh šestih koncesijskih območjih ob Dravi in Savi v notranjosti države prejelo sedem ponudb. Imen morebitnih koncesionarjev niso objavili, mediji na Hrvaškem pa ugibajo, da je med ponudniki britanski Ardent Oil.

Za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina na vseh šestih koncesijskih območjih ob  Dravi in Savi v notranjosti Hrvaške  se zanima sedem družb.
Za raziskave ter izkoriščanje nafte in plina na vseh šestih koncesijskih območjih ob Dravi in Savi v notranjosti Hrvaške se zanima sedem družb. 

ZAGREB > Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je na sredini novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da so izjemno zadovoljni s ponudbami, ki so jih prejeli na javnem razpisu. “Gre za zelo resne družbe z velikimi izkušnjami v raziskavah nafte in plina v svetu. Uporabljajo najbolj sodobne tehnologije in kar je najbolj pomembno, izpolnjujejo najbolj zahtevne ekološke standarde”, je dejal.

Ponovil je, da se je Hrvaška s projektom raziskav in izkoriščanja nafte in plina postavila med vodilne energetske države v jugovzhodni Evropi.

Pričakuje, da bo na ta račun prišlo do veliko naložb in novih delovnih mest, posebej na vzhodu države v Slavoniji. Raziskovalna območja so velika med 2100 in 2600 kvadratnih kilometrov.

Imena koncesionarjev bodo objavili približno čez mesec dni, ko bodo sklenili ocenjevanje ponudb.

Hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 trdi, da je med ponudniki britanska družba Ardent Oil. Predstavnik podjetja Bob Moore je za N1 izjavil, da so stroški vrtanja nafte in plina ocenjeni na 10 milijonov evrov, medtem ko je stroške raziskav ocenil na med tri do pet milijonov evrov. Celotna investicija je vredna več deset milijonov evrov, je dejal Moore.

Vrdoljak je napovedal, da bodo podobne razpise kmalu objavili tudi za druga območja na kopenskih delih države, predvsem v osrednji Hrvaški in ob Dinaridih.

Do podpisa pogodbe s koncesionarji, ki so dobili dovoljenja za raziskave in izkoriščenje plina na desetih lokacijah v hrvaškem delu Jadranskega morja, naj bi medtem prišlo do začetka aprila. Pogodbe pričakujejo družbe Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina.

Vrednost investicijskih načrtov pri raziskavah na morju je ocenjena na štiri milijarde kun (522 milijonov evrov). Same raziskave naj bi potekale pet let, potem pa bo lahko sledilo črpanje plina in nafte.

STA


Najbolj brano