Za izstop Velike Britanije iz EU več kot polovica glasov

Britanci so na četrtkovem referendumu z 52 proti 48 odstotkom izglasovali izstop Velike Britanije iz EU, poroča BBC. Po preštetih glasovih iz 374 od 382 volilnih okrožij je brexit podprlo 16,8 milijona volivcev, 15,7 milijona pa jih je glasovalo za obstanek v EU, tako da niti teoretično ni več možno, da bi zagovorniki članstva v povezavi zmagali.

Britanci so na četrtkovem referendumu z 52 proti 48 odstotkom izglasovali izstop Velike Britanije iz EU. Foto: Andraž Gombač
Britanci so na četrtkovem referendumu z 52 proti 48 odstotkom izglasovali izstop Velike Britanije iz EU. Foto: Andraž Gombač

LONDON > Dosedanji rezultati zgodovinskega referenduma kažejo, da so bili Britanci zelo razdeljeni glede vprašanja članstva v EU. Medtem ko so prebivalci Londona in Škotske glasovali za obstanek v uniji, sta Wales in večji del Anglije, zlasti na severu, podprla brexit.

Severnoirska katoliška nacionalistična stranka Sinn Fein po odločitvi britanskih volivcev na četrtkovem referendumu za izstop iz EU zahteva referendum o združitvi Severne Irske z republiko Irsko. "Smo v situaciji, ko bo Severna Irska pahnjena ven zaradi glasovanja v Angliji (...) Sinn Fein bo zdaj pritisnil s svojo zahtevo, s svojo dolgoletno zahtevo za glasovanje o meji," je izjavil vodja Sinn Feina Declan Kearney.

Po podatkih britanske volilne komisije se je referenduma udeležilo 33,5 milijona od 46,5 milijona upravičencev oz. 72,2 odstotka.

Britanski funt je po objavi delnih izidov strmoglavil na najnižjo raven po letu 1985. Njegova vrednost je padla za več kot deset odstotkov na 1,33 dolarja.

Vodje skrajne desnice na Nizozemskem Geert Wilders, v Franciji Marine Le Pen in Italiji Matteo Salvini so davi, ko je postalo jasno, da so se Britanci na četrtkovem referendumu odločili za izstop iz Evropske unije, že pozvali k podobnim referendumom v svojih državah. Wilders je napovedal, da bo tudi on sklical referendum o članstvu Nizozemske v EU, če bo po splošnih volitvah marca prihodnje leto izbran za novega premierja. "Sami želimo biti odgovorni za svojo državo, za svoj denar, svoje meje in svojo priseljensko politiko," je zapisal v sporočilu za javnost. Tudi vodja francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen je pozvala k referendumu in poudarila, da "svoboda naposled vedno zmaga". Njen namestnik Florian Philippot pa je tvitnil, da je zdaj čas za frexit. Vodja italijanske skrajne desničarske in evroskeptične Severne Lige Matteo Salvini je čestital Britancem za odločitev na referendumu in dejal, da bi morala biti Italija naslednja. "Hura za pogum svobodnih državljanov! Srce, glave in ponos premagajo laži, grožnje in izsiljevanje. Hvala, zdaj smo mi na vrsti," je Salvini zapisal na facebooku.

"Naj se 23. junij zapiše v zgodovino kot naš dan neodvisnosti," je delne izide komentiral eden glavnih zagovornikov odhoda iz unije, vodja evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage, ki je Britancem obljubljal, da bo država z izstopom iz EU znova vzela vajeti v svoje roke. "Če so napovedi prave, bo to zmaga za prave ljudi, zmaga za običajne ljudi, zmaga za dostojne ljudi," je dejal na zabavi zagovornikov brexita v Westminstru.

Britanski medijski hiši BBC in Sky News sta napovedali zmago zagovornikov odhoda iz EU.

Po podatkih Bloomberga je vrednost funta v azijskem trgovanju padla vse do 1,3466 dolarja, kar je bilo najnižje v zadnjih 30 letih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Nekaj čez 8. uro je bil sicer funt vreden 1,3658 dolarja, kar glede na četrtkovo vrednost pomeni 8,19-odstotni padec. Odločitev Britancev je pritisnila tudi na evro, saj se ob očitnem napovedanem odhodu Velike Britanije iz EU poraja tudi vprašanje prihodnosti unije ter njene trdnosti. Na borzi v Frankfurtu je bil en evro okoli 8. ure vreden 1,1044 dolarja, kar je 3,35 odstotka manj kot v četrtek. Na drugi strani se je za več kot osem odstotkov podražilo zlato, saj vlagatelji iščejo varne naložbe.

Britance so očitno prepričale obljube, da bodo znova prevzeli nadzor nad lastno usodo in sami upravljali z migracijami, če bodo podprli izstop iz povezave 28 držav. Njihova odločitev bo gotovo obudila strahove pred učinkom domin v evroskeptičnih državah članicah, kar bi lahko še dodatno ogrozilo trdnost unije, ki se že tako spopada z gospodarsko in begunsko krizo.

Britanski premier David Cameron, ki je poskušal Britance prepričati, naj glasujejo za obstanek v EU, bo zdaj gotovo pod velikim pritiskom, naj odstopi. Na položaju bi ga lahko nasledil bivši londonski župan Boris Johnson, Cameronov tekmec iz konservativne stranke, ki je vodil kampanjo za izstop iz EU.

STA


Najbolj brano