Za ebolo umrl tretji sodelavec ZN

Na sedežu ZN v New Yorku so potrdili tretji smrtni primer zaradi ebole med osebjem ZN. V Sierri Leone je v soboto umrl šofer agencije ZN Ženske.

Ebolo je mogoče zaustaviti Foto: Wikipedia
Ebolo je mogoče zaustaviti Foto: Wikipedia

NEW YORK > Edmond Bangura Sesay se je z virusom okužil od soproge in je bil v izolaciji od 14. oktobra. Njegova žena je preživela in se zdravi. Gre za doslej tretji smrtni primer osebja ZN zaradi ebole. Septembra je umrla Liberijka, prejšnji teden pa med zdravljenjem v Nemčiji Sudanec, ki se je okužil v Liberiji.

Države nakazujejo denar v sklad

V ponedeljek se je okrepil poseben sklad ZN proti eboli, ki je pred dnevi znašal le 100.000 dolarjev. Avstralija je nakazala 8,7 milijona dolarjev, Čile, Estonija, Finska, Indija, Kazahstan, Nova Zelandija, Norveška in Romunija pa so skupaj obljubile dodatnih 43,5 milijona dolarjev.

Gre za poseben sklad, ki ni povezan s pozivom ZN za milijardo dolarjev pomoči proti eboli, namenjeno agencijam svetovne organizacije. V okviru tega poziva se je doslej nabralo za 433 milijonov dolarjev.

Okuženih 9000 ljudi

Za ebolo se je doslej po svetu okužilo okrog 9000 ljudi, večina v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, kjer so tudi našteli največ od skupaj približno 4500 smrtnih žrtev.

Bolezen se je razširila tudi v Nigerijo, v kateri pa so kljub strahom pred katastrofalnim scenarijem zabeležili le 20 okužb, od katerih se jih je osem končalo s smrtjo. Zdravstvene in druge službe so izjemno učinkovito posredovale pri odkrivanju in osamitvi primerov ter zdravljenjem bolnikov s pomočjo pitja tekočin.

V ponedeljek je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da v Nigeriji uradno ni več ebole.

Ebolo je moč ustaviti

Primer kaže, da je ebolo mogoče zaustaviti, kar počasi spoznavajo tudi v ZDA, kjer so doslej imeli en smrtni primer in dve okužbi. Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) nadzira še 120 ljudi, ki so prišli v stik s priseljencem iz Liberije oziroma dvema medicinskima sestrama, ki sta pomagali zdraviti pokojnega Thomasa Erica Duncana.

Več kot 40 ljudi, ki so bili pod nadzorom, pa je že izven nevarnosti okužbe, saj je od možnosti prenosa virusa že preteklo 21 dni, kar je najdaljša možna inkubacijska doba od okužbe do izbruha simptomov. Za ostale, ki so še pod nadzorom, se napeto čakanje končuje okrog 7. novembra.

STA


Najbolj brano