Za ZDA resolucija VS ZN “mejnik” v iskanju rešitve za Sirijo

Varnostni svet ZN je v petek zvečer soglasno potrdil resolucijo o Siriji. Resolucija predstavlja “mejnik” v prizadevanjih za končanje vojne v Siriji, je ocenil ameriški državni sekretar John Kerry. Verjame, da daje potrjeni načrt Sircem “resnično izbiro med vojno in mirom”. A nesoglasja glede usode sirskega predsednika Bašarja al Asada ostajajo.

Bašar al Asad Foto: Wikipedia
Bašar al Asad Foto: Wikipedia

NEW YORK > VS ZN je v petek soglasno sprejel resolucijo, ki izrisuje nadaljevanje mirovnega procesa za končanje vojne v Siriji.

Zahteve po odhodu Asada podaljšujejo vojno v Siriji

Ta proces naj bi očitno vključeval tudi režim Bašarja al Asada, saj njegove politične usode resolucija ne omenja. To kaže, da je Zahod v zameno za podporo Rusije in Kitajske, stalnih članic VS ZN s pravico veta, za zdaj odstopil od zahtev po njegovem takojšnjem odstopu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

John Kerry je po potrditvi resolucije ponovil, da Asad ni sposoben “zediniti svoje države”, a obenem priznal, da zahteve po Asadovem takojšnjem odhodu “podaljšujejo vojno” v Siriji. “Ne delamo si nobenih iluzij glede ovir, ki obstajajo,” je dejal. “V mednarodni skupnosti očitno obstajajo ostre razlike, predvsem glede prihodnosti predsednika Asada,” je jasno povedal in dodal, da “se strinjajo, da se ne strinjajo”.

Zahodne in arabske države vztrajajo pri odhodu Asada ob koncu tranzicije, Rusi ga zagovarjajo

Čeprav so zahodne in arabske države pristale, da je Asad lahko del tranzicije v Siriji, pa še naprej vztrajajo, da bo moral ob koncu tranzicije oditi. Kot je poudaril francoski zunanji minister Laurent Fabius, je ideja, da bi Asad sodeloval na volitvah, “nesprejemljiva”. Terjal je tudi jasna zagotovila o tem, da bo Asad slej ko prej odšel.

Vodja britanske diplomacije Philip Hammond se je strinjal, da bi bilo “nemogoče prinesti mir in enotnost, medtem ko (Asad) ostaja”.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je nasprotno v petek zvečer poudaril, da resolucija jasno izpostavlja, da morajo politično tranzicijo v svoji državi voditi sami Sirci. In to je po njegovih besedah “jasen odgovor na poskuse vsiliti rešitev od zunaj (...) pri kateremkoli vprašanju, vključno s sirskim predsednikom”.

Odprta vrata za sodelovanje ZDA in Rusije v boju proti IS

A ne glede na razhajanja je bilo vzdušje ob potrditvi resolucije optimistično. Predsednik ZDA Barack Obama je soglasje VS ZN označil kot priložnost poiskati politično tranzicijo, ki bo ohranila sirsko državo, prinesla mir in strani združila v boju proti Islamski državi (IS). Kerry je izjavil, da so po potrditvi resolucije zdaj “veliko bolj odprta vrata” za vojaško sodelovanje med ZDA in Rusijo v boju proti IS.

Sredi januarja naj bi “sedli za mizo”

Resolucija poziva k prekinitvi ognja v Siriji in formalnim pogovorom o politični tranziciji. Ti naj bi stekli januarja, iz njih pa bodo izključeni “teroristi”, kot sta IS in Fronta al Nusra. “Ofenzivne in defenzivne akcije” proti tem skupinam se bodo nadaljevale. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon bo 18. januarja poročal, kako napreduje prekinitev ognja. V šestih mesecih naj bi bila vzpostavljena “kredibilna, vključujoča in nesektaška vlada”, v 18 mesecih bi sledile “svobodne in poštene volitve”. Politično tranzicijo morajo voditi sami Sirci.

Kerry je pred novinarji izrazil optimizem, da bodo nekje v sredini januarja dejansko “sedli za mizo” in uveljavili celovito prekinitev ognja. “In to pomeni, da bo konec sodov bomb, vsega obstreljevanja, vsega streljanja, vseh napadov na obeh straneh.” Lavrov je dodal pričakovanje, ki je po njegovem realno, da bo v pol leta dosežen dogovor o vladi narodne enotnosti.

Poseben odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je napovedal, da bo poslal vabila na pogovore januarja, a opozoril, da “moramo biti realistični”. 1. januarja, kot je bilo sprva predvideno, pogovori še ne bodo mogli steči, cilj je, da se začnejo enkrat v tem mesecu.

Sirska opozicija skeptična, pozitiven odziv Irana

Medtem ko so v Damasku razumljivo z resolucijo zadovoljni, se je sirska opozicija nanjo danes odzvala skeptično. Glavna sirska opozicijska skupina, Nacionalna koalicija s sedežem v Istanbulu je načrt ocenila kot povsem nerealističen glede na dejanske razmere na terenu, kot v nasprotju s sklepi opozicije na nedavnem srečanju v Rijadu ter kot omilitev prejšnjih stališč ZN.

Iran se je medtem na resolucijo odzval pozitivno. Namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Amirabdulahjan je dejal, da pozdravljajo “vsako odločitev v smeri končanja vojne v Siriji, začetka političnega procesa in vrnitve beguncev v njihovo domovino”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot ključno Teheran izpostavlja, da na pogovorih sodelujejo le opozicijske skupine, ki so legitimne in niso povezane s teroristi, glede Asada pa ostaja na stališču, da morajo o njegovi usodi odločiti sami Sirci na volitvah.

STA


Najbolj brano