Za Telekom Srbija naj bi prispele štiri zavezujoče ponudbe

Na razpis za prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbija so prispele štiri zavezujoče ponudbe, na podlagi neuradnih informacij poroča srbski portal B92. Med njimi naj bi bila tudi skupna ponudba investicijskega sklada Apollo in Telekoma Slovenije.

Med njimi naj bi bila tudi skupna ponudba investicijskega 
sklada Apollo in Telekoma Slovenije. Foto: STA
Med njimi naj bi bila tudi skupna ponudba investicijskega sklada Apollo in Telekoma Slovenije. Foto: STA

BEOGRAD > Poznavalci pravijo, da bi v primeru združitve Telekoma Slovenije in Telekoma Srbija nastal največji telekomunikacijski operater v regiji, ki bi nato v prihodnosti predstavljal privlačno prevzemno tarčo za največje telekomunikacijske velikane, kot je denimo nemški Deutsche Telekom.

Po prvotnih napovedih naj bi ponudbe odprli že danes, po najnovejših pa šele do nedelje, poroča portal. Poleg slovensko-ameriške naveze naj bi bil med drugimi ponudniki tudi kitajski China Telecom.

Srbski premier Aleksandar Vučić je sicer že pred časom dejal, da bodo telekom prodali le v primeru ustrezne cene. Kakšna cena bi še bila primerna, uradno ni znano, neuradno pa naj bi država pričakovala vsaj 1,5 milijarde evrov.

Telekom Slovenije naj bi se v boj za srbski telekom kot omenjeno podal skupaj z ameriškim investicijskim skladom Apollo. Zavezujočo ponudbo naj bi formalno oddal Apollo, največji slovenski telekomunikacijski operater pa bo v zgodbi, ob zeleni luči s strani Slovenskega državnega holdinga, nastopal kot partner.

V Telekomu Slovenije so tedaj pojasnili, da aktivnosti, ki se nanašajo bodisi na prodajo bodisi na nakup deležev v posameznih družbah, ne komentirajo. Obenem so ponovili, da so v začetku avgusta oddali nezavezujočo ponudbo za nakup deleža v Telekomu Srbija, kot eden izmed potencialnih kupcev pa so bili pozvani v drugi krog privatizacijskega postopka.

Telekom Slovenije in Apollo naj bi po informacijah časnika Finance ustanovila posebno projektno družbo. V to naj bi Apollo prispeval kupnino za Telekom Srbija, slovenska država pa delnice Telekoma Slovenije. V družbi bi država ostala tri leta, nato bi se, skupaj z Apollom, iz Telekoma Slovenije umaknila.

Telekom Slovenije po pisanju Financ potrebuje navezo z Apollom, ker sam nakupa ne bi zmogel. Celotna vrednost podjetja, skupaj z dolgovi, je namreč ocenjena na približno 1,6 milijarde evrov, ob tem ima približno 400 milijonov evrov dolga.

Prodaja se 58 odstotkov srbskega telekoma, k temu pa je treba prišteti še 20 odstotkov lastnih delnic družbe. Preostalih delnic partnerjema ne bi bilo treba odkupiti, saj Srbija prevzemnega praga po pisanju Financ ne pozna.

STA


Najbolj brano