Za Junckerja pismo iz Aten “pozitivno znamenje”

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ocenjuje, da je prošnja za podaljšanje programa finančne pomoči iz Aten “pozitivno znamenje”, ki lahko utre pot do razumnega kompromisa, je povedal govorec komisije Margaritis Schinas.

 Jean-Claude Juncker Foto: STA
Jean-Claude Juncker Foto: STA

BRUSELJ > V Bruslju sicer neuradno resno dvomijo o dogovoru na evroskupini in omenjajo možnost izrednega vrha območja evra.

Jean-Claude Juncker je tako kot šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem danes prejel pismo iz Aten, v katerem grška vlada prosi za “podaljšanje sporazuma o finančni pomoči”, kar je pravni izraz, ki celovito opisuje sedanji program, je pojasnil Margaritis Schinas.

Sedaj je na potezi evroskupina. Danes je predviden sestanek evrske delovne skupine. V petek pa bodo o grški prošnji razpravljali finančni ministri držav v območju evra, je po twitterju sporočil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

V Bruslju sicer neuradno resno dvomijo o možnosti dogovora na ravni finančnih ministrov držav v območju evra v petek, češ da vsebina grške prošnje za podaljšanje programa po prvih odzivih ni dovolj prepričljiva za preostalih osemnajst finančnih ministrov.

Tako se omenja možnost izrednega vrha območja evra v začetku prihodnjega tedna. Predsednik območja evra Donald Tusk je bil do te možnosti doslej zadržan, a sedaj naj bi bil izredni sestanek voditeljev držav v območju evra vse bolj verjeten.

Razmere so po neuradnih informacijah zelo resne. Omenjajo se trije scenariji. Prvi je dogovor z Grčijo o podaljšanju programa financiranja ob resnih zavezah. Drugi je uvedba paralelne valute, vezane na evro. Tretji pa izstop Grčije iz območja evra, grexit.

V Bruslju ob tem neuradno opozarjajo, da treba grško vprašanje obravnavati v širšem političnem kontekstu, ne le v finančnem in gospodarskem, ter izpostavljajo vprašanje, kaj bi neuspeh v prizadevanjih za kompromis z Grčijo pomenil za soočanje unije z ukrajinsko-rusko krizo in teroristično grožnjo.

STA


Najbolj brano