Za Irak namestitev tujih kopenskih sil sovražno dejanje

Iraški premier Hajdar al Abadi je v četrtek dejal, da Irak vsakršno napotitev sil s strani druge države razume kot sovražno dejanje. Poudaril je tudi, da Bagdad za takšno napotitev ni zaprosil. Gre očitno za odziv na napoved ZDA, ki nameravajo v Iraku in Siriji za boj proti IS namestiti približno 100 pripadnikov posebnih enot.

Iraški premier Hajdar al Abadi Foto: Wikipedia
Iraški premier Hajdar al Abadi Foto: Wikipedia

BAGDAD > Četrtkove besede Hajdarja al Abadija predstavljajo doslej najostrejšo izjavo na račun tujih bojnih sil na iraških tleh. V preteklosti je poudarjal le, da jih Irak ne potrebuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zdaj ni jasno, kako bodo Abadijeve besede vplivale na načrtovano napotitev ameriških sil, pri kateri gre za del prizadevanj za boj proti skrajni IS. Džihadisti zasedajo velik del Iraka, pa tudi Sirije.

Navzočnost ameriških kopenskih sil je v Iraku občutljivo vprašanje. V tej državi so ZDA od leta 2003 bile skoraj devetletno vojno. Za Abadija pa je politično koristno, da nasprotuje namestitvi ameriških vojakov na iraških tleh.

Predstavnik koalicije držav, ki se pod vodstvom ZDA bori proti IS, poveljnik Steve Warren, je sicer v sredo dejal, da se o omenjeni namestitvi ameriških vojakov z Abadijem pogovarjajo že tedne.

Te posebne enote naj bi bile nameščene v Iraku, hkrati pa bi lahko racije izvajale tudi čez mejo, na severu Sirije.

Ameriški predsednik Barack Obama je večkrat obljubil, da v boju proti IS ne bo “škornjev na tleh”, kljub temu pa so posebne enote ameriške vojske že izvedle več racij proti džihadistom, tako v Siriji kot v Iraku. Z novo namestitvijo ameriških specialcev naj bi sledilo še več takšnih operacij.

Koalicija šestdeseterice držav, ki jih vodijo ZDA, letalske napade proti IS v Iraku in tudi Siriji izvaja od avgusta lani. Hkrati so iraškim silam priskrbele orožje in poskrbele za njihovo usposabljanje. Namestitev posebnih enot na posebni bojni misiji pa bi poglobila njen boj proti džihadistom.

STA


Najbolj brano