Za Bruselj nekatere britanske zahteve močno problematične

Nekatere zahteve britanskega premierja Davida Camerona glede reform EU in položaja Velike Britanije so močno problematične, zlasti tiste glede prostega pretoka delovne sile, so se danes odzvali v Evropski komisiji.

Za evropsko komisijo so nekatere britanske zahteve glede 
reform EU in položaja Velike Britanije močno problematične. Foto: STA
Za evropsko komisijo so nekatere britanske zahteve glede reform EU in položaja Velike Britanije močno problematične. Foto: STA

BRUSELJ > Britanski premier David Cameron je danes v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku postavil štiri temeljne cilje, da bi Velika Britanija ostala znotraj Evropske unije. O nadaljnjem članstvu Otoka v EU naj bi do konca leta 2017 Britanci glasovali tudi na referendumu.

Cameron je med temi cilji navedel zaščito enotnega trga, vzpodbujanje konkurenčnosti, izvzetje Velike Britanije iz poglabljanja unije skupaj s krepitvijo vloge nacionalnih parlamentov ter omejevanje pravic za prišleke iz drugih članic, ki naj ne bi mogli več koristiti določenih socialnih pravic ali davčnih olajšav.

Danes se je v Bruslju odzval glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. Po njegovih besedah je več elementov teh britanskih predlogov povsem možnih in uresničljivih. “Kot na primer povečevanje vloge nacionalnih parlamentov ali pa nekatera vprašanja, ki so težka, kot so odnosi med tistimi, ki so članice evrskega območja, in tistimi, ki niso,” je dejal.

“Nekatere zadeve pa so močno problematične, saj zadevajo temeljne svoboščine našega notranjega trga. Neposredna diskriminacija med državljani EU je v tej kategoriji,” pravi Schinas.

“Evropska komisija vidi to pismo kot začetek, ne pa konec pogajanj. Pripravljeni smo delati za pošten dogovor z Britanci, ki pa mora biti pošten tudi do drugih držav članic,” je dejal Schinas.

Govorec Evropske komisije je še povedal, da se je Cameron danes glede teh predlogov po telefonu pogovarjal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Predsednik Evropskega sveta Tusk pa je na twitterju zapisal, da se bodo pogovori glede britanskih predlogov začeli prihodnji teden. Začel bo dvostranske pogovore s članicami in tudi z Evropskim parlamentom na to temo, je napovedal.

STA


Najbolj brano