Za 25 delovnih mest 13.000 kandidatov

Iskalci zaposlitve v Italiji, ki jo pesti visoka stopnja brezposelnosti, se borijo za vsako posamezno delovno mesto. V eni od milanskih bolnišnic so konec minulega tedna izbirali nove medicinske sestre. Za 25 prostih delovnih mest se je potegovalo kar 13.000 kandidatov, so poročali italijanski mediji.

Rim Foto: Tino Mamić
Rim Foto: Tino Mamić

RIM > Dve tretjini kandidatov za delovno mesto v Milanu sta prišli z juga Italije, je poročal časnik Corriere della Sera. Za pisni preizkus kandidatov so morali najeti šest univerzitetnih predavalnic, za nemoten potek postopka pa je skrbelo 50 ljudi. Po pisnem preizkusu naj bi v igri ostalo le še tisoč kandidatov, na koncu postopka pa bodo razglasili 25 "zmagovalcev".

Na podoben razpis v letu 2012 se je prijavilo 5000 kandidatov. Takrat so iskali 80 medicinskih sester.

Italijanska vlada se z različnimi ukrepi bori proti visoki brezposelnosti, ki je bila v letu 2014 12,7-odstotna, kar je največ od začetka spremljanja tega podatka v letu 1977 in 0,6 odstotne točke več kot leto prej.

Po sedmih letih sicer država beleži rahlo okrevanje. Vlada Mattea Renzija namerava tako v kratkem zvišati napoved o gospodarski rasti za leto 2015 z 0,6 na 0,7 odstotka. A da bi prišlo do odpiranja novih delovnih mest, bi morala biti gospodarska rast po mnenju analitikov vsaj triodstotna.

STA


Najbolj brano