ZN razglasili humanitarno premirje v Jemnu

Združeni narodi so danes sporočili, da bo v Jemnu od petka ob 23.59 po lokalnem času (21.59 po srednjeevropskem) do konca ramazana 17. julija veljalo humanitarno premirje. V tem času bo lahko civilno prebivalstvo, ki mu že grozi lakota, dobilo nujno potrebno humanitarno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sana, glavno mesto Jemna Foto: Wikipedia
Sana, glavno mesto Jemna Foto: Wikipedia

WASHINGTON > ZN so humanitarno premirje v Jemnu razglasili osem dni po tem, ko so sporočili, da je humanitarna katastrofa v tej državi dosegla tretjo, najvišjo stopnjo na njihovi lestvici.

“Humanitarna pomoč mora nujno doseči vse najšibkejše prebivalce Jemna,” je danes poudaril tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Dodal je, da je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon prejel zagotovila hutijskih upornikov in drugih skupin, da bodo spoštovali premirje in da z njihove strani ne bo prihajalo do kršitev.

Po podatkih ZN pomoč potrebuje 21,1 milijona oziroma 80 odstotkov prebivalcev Jemna. 13 milijonom grozi pomanjkanje hrane, 9,4 milijona ljudi ime težave z dostopom do čiste pitne vode.

STA


Najbolj brano