ZN napovedujejo konec izbruha ebole do konca leta

Smrtonosnega izbruha ebole, ki že več kot leto dni pustoši predvsem po zahodu Afrike, bo leta 2015 konec, je danes napovedal vodja misije Združenih narodov proti eboli Anthony Banbury.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

NEW YORK > Po njegovih besedah bo do konca leta število primerov ebole padlo do ničle, obenem pa je priznal, da je pot do cilja še dolga.

“Vpleteni smo v epski boj,” je povedal Anthony Banbury. Smrtonosni virus je od začetka izbruha decembra 2013 ubil že skoraj 8000 ljudi, večino v treh zahodnoafriških državah - Liberiji, Sierri Leone in Gvineji.

Banbury je priznal, da njegova trimesečna misija ni uspela doseči cilja, da bi bilo 100 odstotkov pogrebov smrtnih žrtev ebole varnih in da bi zdravili 70 odstotkov okuženih. Obenem pa je pohvalil mednarodne napore pri boju proti eboli in zatrdil, da je bil globalni odziv na ebolo izjemno uspešen.

"Za nas bo v prihodnje zelo težko število primerov znižati na nič, a ravno to bomo storili," je povedal. "Verjamem, da bo ebole leta 2015 konec," je dodal po poročanju britanskega BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija je ta teden sicer sporočila, da je število okuženih z ebolo v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji preseglo 20.000.


Najbolj brano