ZN imenoval komisijo za preiskavo kršitev humanitarnega prava v Gazi

Svet ZN za človekove pravice v Ženevi je v ponedeljek imenoval tri člane neodvisne preiskovalne komisije za domnevne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava s področja človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih, s poudarkom na Gazi, kjer so pred dobrim mesecem izbruhnil novi spopadi med Hamasom in Izraelom.

Svet ZN za človekove pravice je  imenoval  člane neodvisne preiskovalne komisije za domnevne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava s področja človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih, s poudarkom na Gazi Foto: Xinhua/Sta
Svet ZN za človekove pravice je imenoval člane neodvisne preiskovalne komisije za domnevne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava s področja človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih, s poudarkom na Gazi Foto: Xinhua/Sta

ŽENEVA > Predsednik Sveta za človekove pravice Baudelaire Ndong Ella iz Gabona je sporočil, da bodo v komisiji Britanka Amal Alamuddin, Senegalec Doudou Diene in Kanadčan William Schabas, ki bo komisiji predsedoval. Komisija bo zbirala dejstva o tem, kdo je izvršil kakšne zločine in okoliščine dejanj. Nato bo priporočila morebitne sankcije.

Zadnja vojna med Hamasom in Izraelom je vzela najmanj 1948 palestinskih življenj, večinoma civilistov, in 67 izraelskih, večinoma vojakov. V zavetišča ZN se je zateklo 425.000 Palestincev. V Gazi je bilo uničenih 11.855 stanovanjskih enot, poškodovanih pa je bilo 36.000.

Svet za človekove pravice se je o preiskovalni komisiji dogovoril 23. julija na izrednem zasedanju. Za ustanovitev komisije je glasovalo 29 držav članic, 17 se jih je vzdržalo, proti pa so bile le ZDA. Komisija mora svoje ugotovitve podati Svetu za človekove pravice v pisni obliki do marca 2015.

Od članov komisije je zanesljivo najbolj znana britanska pravnica libanonskega rodu in strokovnjakinja za mednarodno pravo ter človekove pravice Alamuddinova, saj je tudi zaročenka slavnega hollywoodskega igralca Georga Clooneyja. Bila je pravna svetovalka tožilca posebnega sodišča za Libanon v času preiskave atentata na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja. Pomagala je tudi nekdanjemu generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu, ki je bil prvi posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo.

Senegalec Diene je bil od leta 2002 do leta 2008 posebni poročevalec ZN za sodobne oblike rasizma, ksenofobije in povezanih nestrpnosti. Kot neodvisni strokovnjak je deloval tudi na področju vprašanj človekovih pravic v Slonokoščeni obali od leta 2011 do leta 2014.

Profesor mednarodnega kazenskega prava Schabas je bil do leta 2004 član Komisije za resnico in pomiritev v Sierri Leone, bil je tudi član Prostovoljskega sklada ZN za tehnično sodelovanje o človekovih pravicah. Izrael si ga na položaju ne želi, saj je že izjavil, da bi rad videl premierja Benjamina Netanjahuja pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.

STA


Najbolj brano