ZN: Vsak dan zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili, umre 15.000 otrok

Umrljivost otrok, mlajših od pet let se je od leta 1990 znižala z 12,7 milijona na 5,6 milijona smrti lani. Kljub temu na svetu zaradi vzrokov, ki bi se jih lahko preprečilo, vsak dan še vedno umre 15.000 otrok, mlajših od pet let, je razvidno iz danes predstavljenega poročila Združenih narodov.

Umrljivost otrok, mlajših od pet let, se je zmanjšala, vendar se 
je povečala stopnja umrljivosti novorojenčkov. Foto: Pixabay.Com
Umrljivost otrok, mlajših od pet let, se je zmanjšala, vendar se je povečala stopnja umrljivosti novorojenčkov. Foto: Pixabay.Com

NEW DELHI > V poročilu so zabeležili globalni napredek pri zniževanju umrljivosti otrok, mlajših od pet let, vendar se je povečala stopnja umrljivosti novorojenčkov. Smrti novorojenčkov so leta 2000 predstavljale 41 odstotkov, lani pa 46 odstotkov skupne umrljivosti otrok, mlajših od pet let, so sporočili iz Unicefa.

“Samo od leta 2000 smo uspeli rešiti življenja 50 milijonov otrok, mlajših od pet let, kar je posledica usmerjenosti svetovnih vlad in partnerskih organizacij v zniževanje smrtnosti otrok zaradi vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti,” je dejal vodja Unicefovih zdravstvenih programov Stefan Swartling Peterson. Opozoril pa je, da se je treba za celosten napredek posvetiti tudi novorojenčkom.

Večino smrti otrok so posledica bolezni kot so pljučnica, diareja, tetanus, sepsa. V poročilu so zapisali, da so revni otroci dvakrat bolj ogroženi. V Podsaharski Afriki v prvem mesecu življenja na primer statistično gledano umre eden na 36 otrok, v razvitih državah sveta pa eden na 333 otrok, so opozorili. Glede na geografsko regijo je lani največ otrok umrlo v Južni Aziji (39 odstotkov) in v Podsaharski Afriki (38 odstotkov).

Zapleti med nosečnostjo ali ob porodu so povzročili kar 30 odstotkov vseh smrti novorojenčkov v letu 2016. Večino teh smrti bi lahko preprečili z učinkovitimi in cenovno dostopnimi ukrepi, so ocenili pri Unicefu.

Leta 2015 so postavili trajnostni cilj, da bodo do leta 2030 zmanjšali število mrtvih otrok, mlajših od pet let na manj kot 25 smrti na 1000 rojstev. Lani je življenje izgubilo 41 otrok na 1000 rojstev, kar je precejšnjo izboljšanje v primerjavi z letom 1990, ko je umrlo 92 otrok na 1000 rojstev.

Pri Unicefu so pozvali, da je treba z učinkovitimi in cenovno dostopnimi ukrepi doseči najbolj ranljive novorojenčke, otroke in matere ter zagotoviti pomoč tam, kjer jo najbolj potrebujejo.

STA


Najbolj brano