ZN: Skrajnežem se je pridružilo 25.000 tujih borcev

Po podatkih Združenih narodov se je skrajnim skupinam, kakršni sta Al Kaida in Islamska država, pridružilo več kot 25.000 tujih borcev. Na krizna območja, kot so Irak, Sirija, Libija in Pakistan, so potovali borci iz najmanj 100 držav.

Po podatkih Združenih narodov se je skrajnim skupinam, 
kakršni sta Al Kaida in Islamska država, pridružilo več kot 
25.000 tujih borcev.
Po podatkih Združenih narodov se je skrajnim skupinam, kakršni sta Al Kaida in Islamska država, pridružilo več kot 25.000 tujih borcev. 

NEW YORK > Strokovnjaki ZN v poročilu opozarjajo, da je pritok tujih borcev večji kot kadarkoli v zgodovini. Tuji borci po njihovem mnenju predstavljajo neposredno in dolgoročno grožnjo globalni varnosti.

Poročilo navaja, da je število tujih borcev skokovito naraslo in se je od sredine leta 2014 do letošnjega marca povečalo za 71 odstotkov. Sirija in Irak sta s približno 22.000 tujimi borci postala “pravo zaključno šolanje za ekstremiste”.

Poročilo, ki so ga pripravili strokovnjaki za spremljanje sankcij ZN proti Al Kaidi, opozarja, da bi poraz Islamske države v Iraku in Siriji lahko vodil v razkropitev izkušenih borcev po svetu.

Po podatkih ZN je približno 6500 tujih borcev tudi v Afganistanu, več sto pa v Jemnu, Libiji in Pakistanu. Veliko število borcev prihaja iz Tunizije, Maroka, Francije in Rusije, povečuje pa se število borcev, ki prihajajo z Maldivov, Finske in iz Trinidada in Tobaga, povzema britanski BBC.

Združeni narodi pozivajo k večji izmenjavi obveščevalnih podatkov med državami, da bi laže identificirali tuje borce.

STA


Najbolj brano