ZN: Letos Sredozemlje prečkalo rekordnih 137.000 migrantov

Rekordnih 137.000 migrantov je v prvih šestih mesecih letošnjega leta v nevarnih okoliščinah in večinoma na begu pred vojnami in preganjanji prečkalo Sredozemsko morje. To je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili Združeni narodi.

Letos je Sredozemlje prečkalo rekordnih 137.000 migrantov, 
kar je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.  Foto: Arhiv Pn
Letos je Sredozemlje prečkalo rekordnih 137.000 migrantov, kar je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.  Foto: Arhiv Pn

ŽENEVA > Razmere se bodo po pričakovanjih še poslabšale s poletjem, ko se število migrantov in beguncev, ki prečkajo Sredozemsko morje, okrepi. Tako je na primer lani v prvi polovici leta čez Sredozemlje v Evropo prišlo 75.000 ljudi, do konca leta pa skupno 219.000, kažejo podatki Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). Večina migrantov je pri tem prepuščena na milost in nemilost tihotapcem ljudi in morje prečkajo na nevarnih in slabih čolnih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Evropa se sooča s pomorsko begunsko krizo zgodovinskih razsežnosti,” je v poročilu opozoril UNHCR, visoki komisar za begunce Antonio Guterres pa je poudaril, da so velika večina ljudi, ki preko morja prihajajo v Evropo, begunci, ki iščejo zaščito pred vojno in pregonom.

Tretjina moških, žensk in otrok, ki so letos preko morja prispeli v Italijo in Grčijo, tako prihaja iz Sirije, kjer divja vojna že od leta 2011. Dvanajst odstotkov jih prihaja iz Afganistana, kjer nasilje ne pojenja, in Eritreje, do koder bežijo zaradi represivnega režima, izpostavlja UNHCR. Druge glavne države izvora migrantov so še Somalija, Nigerija, Irak in Sudan.

Med poskusom prečkanja Sredozemskega morja je v prvih šestih mesecih letošnjega leta umrlo 1867 ljudi, od tega 1308 samo v aprilu.

Zaradi drame migrantov v aprilu so voditelji Evropske unije pospešili iskalne in reševalne akcije na morju, tako da je pri prečkanju morja maja umrlo 68 migrantov, junija pa 12. Ta upad smrtnih žrtev po ocenah UNHCR kaže na to, da “je z dobro politiko ob podpori učinkovitega operativnega odgovora mogoče rešiti več življenj na morju”, je dejal Guterres.

Poudaril je, da je treba še naprej ohraniti pozornost do tega vprašanja, saj ostaja tveganje za tisoče beguncev in migrantov, ki vsak teden prečkajo Sredozemlje, izredno visoko.

V poročilu UNHCR poziva k večji solidarnosti z migranti, tako da bi jim zagotovili boljše razmere sprejema in bivanja ter vzpostavili zakonite migracijske poti. Poziva tudi k večji solidarnosti z evropskimi državami, ki jih sprejmejo največ.

Pozdravili so odločitev EU o prerazporeditvi 40.000 sirskih in eritrejskih prosilcev za azil, da bi zmanjšali pritisk na Italijo in Grčijo, a dodali, da so potrebni tudi drugi ukrepi, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano