ZN: Dovolj dokazov, da je Kim odgovoren za kršitve človekovih pravic

Posebni poročevalec ZN za človekove pravice v Severni Koreji Marzuki Darusman je zatrdil, da obstaja dovolj dokazov, da je severnokorejski voditelj Kim Jong Un odgovoren za množične kršitve človekovih pravic, ki jih je zagrešila država.

Združeni narodi so zbrali dovolj dokazov, da je Kim Jong Un odgovoren za kršitve človekovih pravic Foto: Kcna
Združeni narodi so zbrali dovolj dokazov, da je Kim Jong Un odgovoren za kršitve človekovih pravic Foto: Kcna

SEUL > Gre za eno najostrejših izjav predstavnikov Združenih narodov o odgovornosti Kim Jong Una za kršitve človekovih pravic v tej izolirani državi doslej.

Preiskava ZN, ki so jo sklenili februarja, je ugotovila, da bi morali šefom severnokorejskih represivnih organov in morda celo Kimu soditi pred mednarodnim sodiščem zaradi sistematičnega mučenja, stradanja in ubijanja, ki so primerljiva z nacističnimi zločini.

Poročilo je “nedvoumno pokazalo na odgovornost in krivdo za množične kršitve človekovih pravic na en sam vir političnega odločanja v državi”, je dejal Marzuki Darusman na konferenci v Seulu. “Šele zdaj lahko torej krivdo za te množične človekove pravice pripišemo vrhovnemu voditelju,” je dodal.

Predlog resolucije ZN, ki sta jo pripravili Evropska unija in Japonska, poziva k napotitvi Severne Koreje pred Mednarodno kazensko sodišče zaradi zločinov proti človečnosti. Dokument sicer ne navaja Kima z imenom.

Severna Koreja je preiskavo ZN označila za zaroto ZDA, katere cilj je uničenje političnega sistema v državi.

Predlog resolucije bo šel verjetno že prihodnji teden pred odbor Generalne skupščine ZN, ki se ukvarja s človekovimi pravicami. Če bo potrjen, bo Generalna skupščina o njem glasovala decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Samo Varnostni svet ZN lahko napoti razmere v Severni Koreji pred ICC, vendar bi verjetno to z vetom preprečila Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu.

STA


Najbolj brano