ZDA želijo z evropskimi zavezniki enotno fronto glede Ukrajine

ZDA želijo glede Ukrajine enotno fronto z EU, je glede napovedanega obiska ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Sloveniji v torek dejal namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes.

ZDA želijo glede Ukrajine enotno fronto z EU Foto: STA
ZDA želijo glede Ukrajine enotno fronto z EU Foto: STA

NEW YORK > Ben Rhodes je tuje dopisnike v ZDA seznanil z zunanjo politiko predsednika Baracka Obame po njegovem govoru na vojaški akademiji West Point.

“ZDA in EU sta glede Ukrajine najbolj učinkoviti, ko sta enotni in pošiljata trdno sporočilo Rusiji, da sta enotni proti vpadom v Ukrajino, proti kršitvam suverenosti in proti dejavnostim separatistov, katerih podpora iz Rusije je razlog za zaskrbljenost,” je na vprašanje dopisnika RTV Slovenije o negodovanju veleposlaništva ZDA v Ljubljani glede obiska Sergeja Lavrova odgovoril Rhodes.

“Hočemo enotno fronto z evropskimi zavezniki. Ampak jasno je, da ima Rusija odnose z EU in ti se bodo nadaljevali. Tudi mi se pogovarjamo z Lavrovom glede Ukrajine in drugih vprašanj. Osnova je tesno sodelovanje in pošiljanje skupnega sporočila Rusiji v vseh naših pogovorih. To ni politika, ki bi zapirala vrata vsaki vrsti komunikacije z Rusijo, ampak le takšna, ki pravi, da moramo poslati enako sporočilo,” je dejal Rhodes.

Rhodes je priložnost za pogovor s tujimi dopisniki izkoristil za pohvale na račun iranskega napredka pri uresničevanju zavez iz akcijskega načrta s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo.

“Iran je v naslednjih tednih pred izbiro, da dokaže miroljubnost svojega jedrskega programa. Mednarodna skupnost je dala jasno vedeti, da bo spoštovala pravico Irana do miroljubnega jedrskega programa, če lahko zagotovi, da bo program res tak,” je med drugim dejal.

Glede Iraka je pozdravil odločitev Savdske Arabije, da zagotovi 500 milijonov dolarjev vredno humanitarno pomoč. “Glede na napetosti v zadnjih letih, je to bistven izraz podpore Iračanom v težkem času,” je dejal Rhodes. Sunitska Savdska Arabija se namreč sooča z obtožbami, da finančno podpira Islamsko državo Iraka in Levanta (Isil), ki izvaja ofenzivo v Iraku.

Isil je prišel v Irak iz Sirije, kjer se bori proti prav tako šiitskemu režimu predsednika Bašarja Asada. ZDA želijo Asadov odhod z oblasti, obenem pa ne želijo na oblasti Isila. Obama se je po treh letih državljanske vojne odločil, da tudi vojaško pomaga sirski opoziciji s 500 milijoni dolarjev nove pomoči.

Na vprašanje, zakaj ta pomoč zdaj, je Rhodes odgovoril, da zdaj opozicijo bolje poznajo in vedo, kam morajo poslati pomoč, da ne pride v napačne roke.

STA


Najbolj brano