ZDA začele uničevati kemično orožje iz Sirije

Ameriška mornarica je začela uničevati kemično orožje iz Sirije, je v ponedeljek sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. Orožje, ki ga je režim predsednika Bašarja al Asada izročil mednarodnim inšpektorjem, uničujejo na tovorni ladji MV Cape Ray v mednarodnih vodah.

Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Iz Sirije so na ladjo natovorili različne kemikalije, od surovin za izdelavo živčnega strupa sarin do plina iperit. Polkovnik Stewe Warren je novinarjem povedal, da bo uničevanje okoli 600 ton materiala trajalo kakih 60 dni.

Ladja Cape Ray je minulo sredo odplula iz italijanskega pristanišča Gioia Tauro in je nekje v mednarodnih vodah. Strupe so začeli nevtralizirati s posebnim sistemom hidrolize. Kar bo še ostalo nevarnega, bodo poslali na odlagališča, ki so opremljena za ravnanje z nevarnimi snovmi. Američani zagotavljajo, da ne bo šlo nič v morje ali v zrak.

Sirija kemično orožje uničuje v skladu z lanskim dogovorom med ZDA in Rusijo. Uničiti bi ga sicer morala do 30. junija letos. Del arzenala bodo uničili na Finskem ter v Veliki Britaniji in ZDA.

Ameriško-ruski dogovor je bil sklenjen po napadu s plinom sarin v predmestju Damaska avgusta lani, v katerem je umrlo več sto ljudi. Napad je povzročil ogorčenje mednarodne skupnosti, Sirija pa se je septembra zahvaljujoč dogovoru izognila ameriškemu vojaškemu posredovanju.

STA


Najbolj brano