ZDA v prihodnosti grozi velika suša

Jugozahodu ZDA in Osrednjemu nižavju zaradi vse večje količine toplogrednih plinov v ozračju konec tega stoletja grozi huda suša, kakršne na območju ni bilo že več kot tisoč let, kaže študija, objavljena v znanstveni reviji Science Advances.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

WASHINGTON > Skupina znanstvenikov pod vodstvom Bena Cooka z Nasinega inštituta Goddard za vesoljske študije je po poročanju britanskega BBC ugotovila, da bo po letu 2050 jugozahod ZDA in Osrednje nižavje, ki se razteza čez ves osrednji del ZDA, zajela suša, ki bo presegla celo dolga sušna obdobja v času t. i. srednjeveške podnebne anomalije v 12. in 13. stoletju.

Kot je pojasnil Cook, so "megasuše" v 12. in 13. stoletju trajale od 20 do 50 let, bile pa so posledica manjše količine padavin in večjega izparevanja vode zaradi višjih temperatur.

Znanstveniki so to ugotovili na podlagi primerjanja drevesnih letnic, ki so širše v letih, ko je več padavin. Podatke so primerjali s 17 podnebnimi modeli, skupaj z drugimi znaki, ki kažejo vlažnost tal. Tako so dobili občutek, kdaj gre za običajne pojave in kdaj za ekstremno sušo.

Po besedah soavtorja študije Tobyja Aulta z Univerze Cornell naj bi ob sedanjem trendu podnebnih sprememb obstajala 80-odstotna možnost 35-letne suše ob koncu stoletja. ob tem je Ault opozoril, da bi z ukrepanjem proti podnebnim spremembam lahko zmanjšali tveganje za veliko sušo.

Ault je sicer optimističen, da se bodo v ZDA lahko soočili z grožnjo velike suše, ker to ne pomeni, da na območju ne bo vode, temveč le, da je bo znatno manj, kot so je bili v ZDA navajeni v 20. stoletju.

STA


Najbolj brano