ZDA v Sirijo pošiljajo nove vojake

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je danes pred poslanci zalivskih držav dejal, da bodo v Sirijo poslali še približno 200 ameriških vojakov, ki bodo pomagali kurdskim borcem in arabskim silam pri zavzetju Rake. Ta je v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 Foto: STA
Foto: STA

MANAMA > Nove ameriške sile bodo dopolnilne 300-člansko ekipo ameriških posebnih enot, ki že pomaga kurdsko-arabskim borcem v ofenzivi na Rako. Operacija sovpada z ameriško podporo iraškim silam, ki zavzemajo Mosul. Obe mesti sta zadnji večji urbani utrdbi IS.

Kot je še povedal Ashton Carter na varnostnem forumu v prestolnici Bahrajna Manami, bodo med poslanimi vojaki tudi strokovnjaki za odstranjevanje eksploziv in inštruktorji.

“Sedaj pomagamo več tisočim domačim sirskim vojakom, da bodo lahko izolirali Rako,” je dejal Carter in nadaljeval, da poteka zavzetje Rake zaenkrat po načrtih.

Komentiral pa je tudi zavzetje Mosula, ki je po njegovem mnenju kompleksna misija, vendar verjame, da so “IS dnevi v Mosulu šteti”. Vseeno pa je opozoril, da ni jasno, kakšno obliko bo prevzel IS, ko ga bodo premagali v Siriji in Iraku, zato bosta morala biti Zahod in Bližnji vzhod še vedno pazljiva.

V Siriji se medtem nadaljuje nasilje. Sirske vladne letalske sile naj bi ponovno obstreljevale vzhodni Alep, ki je pod nadzorom upornikov, četudi je Generalna skupščina ZN v petek sprejela resolucijo o končanju nasilja v Siriji.

Danes potekata kar dve srečanji na temo Sirije. Sprva se bo ameriški državni sekretar John Kerry v Parizu sestal z visokimi predstavniki skupine držav prijateljic Sirije, v ospredju bodo razmere v obleganem Alepu. V Parizu med drugim pričakujejo zunanje ministre Nemčije, Velike Britanija in Turčije.

V Ženevi pa se bodo kasneje srečali ruski in ameriški predstavniki, med njimi tudi Kerry, ki bodo skušali priti do dogovora o premirju v Alepu, “preden bo popolnoma uničen”, kot je dejal Kerry.

Ameriški državni sekretar je pred sestankom v Parizu priznal, da ima tudi sam že dovolj tovrstnih sestankov. “Ampak kaj naj naredim? Grem domov in imam lep vikend, medtem ko ljudje umirajo? Sedim v Washingtonu in ne delam nič?”

Kljub temu, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v četrtek zvečer v Hamburgu napovedal ustavitev napadov sirske vojske v Alepu, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov, so se boji s četrtka na petek nadaljevali. V petek naj bi se zgodilo vsaj 12 zračnih napadov na vzhodni Alep, poroča sirski observatorij za človekove pravice.

Več deset tisoč ljudi je v preteklih tednih zbežalo iz vzhodnega Alepa, vendar so v ZN v petek dejali, da po njihovim informacijah uporniki nekaterim osebam ne dovolijo pobegniti. Dejali pa so tudi, da je več sto moških, ki so zbežali na območja, ki so pod nadzorom sirske vlade, pogrešanih.

STA


Najbolj brano