ZDA s sankcijami proti Severni Koreji

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj okrepil sankcije proti Severni Koreji. Gre za povračilne ukrepe po hekerskem vdoru v Sony in terorističnih grožnjah v povezavi s filmom The Interview, je potrdil njegov tiskovni predstavnik Josh Earnest. Podobno je potrdil tudi finančni minister Jack Lew.

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj  okrepil sankcije proti Severni Koreji. Gre za povračilne ukrepe po hekerskem vdoru v Sony in terorističnih grožnjah v povezavi s filmom The Interview. Foto: STA
Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj okrepil sankcije proti Severni Koreji. Gre za povračilne ukrepe po hekerskem vdoru v Sony in terorističnih grožnjah v povezavi s filmom The Interview. Foto: STA

WASHINGTON > FBI trdi, da za vdorom v računalniški sistem filmske družbe Sony, krajo in objavo osebnih informacij o zaposlenih ter za grožnjami s terorističnimi napadi na kinodvorane, ki bodo vrtele parodijo na diktatorja Kima Jonga Una, stoji Pjongjang. FBI vztraja pri tem tudi po številnih dvomih računalniških strokovnjakov glede tehnoloških zmogljivosti Severne Koreje za tak napad.

“Za današnjim ukrepom stoji naša zaveza, da mora Severna Koreja odgovarjati za obnašanje, ki uničuje in destabilizira,” je sporočil Jack Lew. “Predsednikov izvršni ukaz je odgovor na provokativna, destabilizacijska in represivna dejanja ter politike Severne Koreje, še posebej zaradi napada na filmsko družbo Sony,” je sporočil Urad tiskovnega predstavnika Bele hiše.

Predsednik Barack Obama je Lewa pooblastil, da uvede sankcije proti posameznikom in organizacijam, povezanim z vlado Severne Koreje. “Kot je predsednik že povedal, bo naš odgovor na napad na Sony proporcionalen in se bo zgodil na kraju in v času ter na način, ki ga bomo sami izbrali. Današnji ukrep je prvi vidik našega odgovora,” sporoča Bela hiša.

V tem odgovoru je mogoče posredno zaznati zanikanje odgovornosti za vrsto napadov na internet Severne Koreje, ki ima v zadnjih dneh hude težave z delovanjem. Analitiki so sklepali, da so imeli napadi na internet v Severni Koreji vsaj blagoslov ameriške vlade, če že niso prišli neposredno od njenih hekerjev.

Severna Koreja je že tako ali tako pod sankcijami ZDA zaradi jedrskega programa, tokratni Obamov ukrep pa utrjuje sankcije proti trem organizacijam in desetim posameznikom, ki delajo zanje. Gre za organizacije povezane z obrambno industrijo Severne Koreje.

To so izvoznik orožja Korejska korporacija za rudarski razvoj in trgovino, podjetje za nakupe tehnologij za vojaške raziskave Tangun ter Splošni oddelek za izvidništvo, ki vodi hekerske dejavnosti države. Sankcije omenjenim organizacijam in posameznikom onemogočajo dostop do tehnologije in financ v ZDA ter potovanj v ZDA.

STA


Najbolj brano