ZDA pozivajo k premirju v Ukrajini za preiskavo sestrelitve potniškega letala

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je sporočil, da ZDA pozivajo k takojšnjemu premirju v Ukrajini, da se zagotovi neovirana preiskava sestrelitve potniškega letala družbe Malaysia Airlines z 298 ljudmi na krovu. Proruski separatisti so se že strinjali, da dovolijo neoviran dostop do kraja tragedije.

Fotografija je simbolična Foto: Toby Melville
Fotografija je simbolična Foto: Toby Melville

WASHINGTON > Tiskovna agencija dpa poroča, da so se voditelji proruskih separatistov v Donecku srečali s predstavniki Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter obljubili, da bodo preiskovalcem omogočili varen in neoviran dostop do kraja na vzhodu Ukrajine, kamor so padla trupla in ostanki letala.

Rusija in Ukrajina obtožujeta druga drugo

Odzivi na sestrelitev malezijskega potniškega letala iz sveta se vrstijo in med njimi je nazadnje kanadski premier Stephen Harper posredno obtožil Rusijo. “Čeprav še ne vemo kdo je odgovoren za napad na letalo, pa še naprej obsojamo rusko vojaško agresijo in nezakonito okupacijo Ukrajine, ki je vzrok spopadov v regiji,” je po poročanju tiskovne agencije AFP sporočil Harper.

Mednarodna združba za boj proti aidsu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila, da naj bi bilo na krovu strmoglavljenega letala 108 strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na poti na mednarodno konferenco o boju proti aidsu v avstralskem Melbournu. Nekatere strokovnjake so na poti v Avstralijo spremljali tudi družinski člani. Med potniki na letalu je bil tudi nekdanji predsednik omenjene združbe in vodilni nizozemski raziskovalec Joep Lange.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odgovornost za nesrečo pred tem pripisal Ukrajini, njen predsednik Petro Porošenko pa je za sestrelitev letala obtožil proruske separatiste. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je v četrtek novinarjem v New Yorku zagotovil, da Rusija letala ni sestrelila.

Uporniki obtožujejo ukrajinske varnostne sile in so uvodoma trdili, da sploh nimajo zmogljivosti za sestrelitev letala z višine 10.000 metrov, na kateri je letelo malezijsko letalo.

Vendar pa so ameriške televizije izbrskale, da so se separatisti že junija hvalili, da so ukrajinski vojski zasegli raketne sisteme sposobne prav tega. Šlo naj bi za sistem raket zemlja zrak “bok”, ki ga premoreta ruska in ukrajinska vojska.

Brez poletov nad vzhodno Ukrajino

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet je ameriškim letalskim družbam prepovedala polete nad vzhodno Ukrajino, za kar se letalske družbe po četrtkovi tragediji že same odločajo.

Malezijska letalska družba je sporočila, da so bili na krovu štirje belgijski državljani, a je belgijsko zunanje ministrstvo sporočilo, da naj bi bilo po njihovih podatkih na krovu strmoglavljenega letala pet Belgijcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Kuala Lumpurja so tudi sporočili, da državljanstvo 41 potnikov še ni znano.

Na letalu boeing 777 Malaysia Airlines je bilo po zadnjih podatkih družbe skupaj 298 ljudi, od tega 283 potnikov in 15 članov posadke. Največ (154) je bilo Nizozemcev, sledijo Malezijci (43), Avstralci (27), Indonezijci (12), Britanci (9), po štirje Nemci in Belgijci, trije Filipinci in en Kanadčan. Za 41 potnikov državljanstva še niso ugotovili.

STA


Najbolj brano