ZDA pozdravljajo imenovanje novega vodstva EU in ultimat Rusiji

ZDA so v soboto čestitale poljskemu premieru Donaldu Tusku in italijanski zunanji ministrici Federici Mogherini za izvolitev na vodilna položaja EU. V Washingtonu so tudi pozdravili odločitev voditeljev članic EU, ki so Rusiji glede krize v Ukrajini zagrozili z novimi sankcijami.

ZDA so  čestitale poljskemu premieru Donaldu Tusku in italijanski zunanji ministrici Federici Mogherini za izvolitev na vodilna položaja EU. Pozdravile so odločitev voditeljev članic EU, ki so Rusiji glede krize v Ukrajini zagrozili z novimi sankcijami. Foto: Wikipedia
ZDA so čestitale poljskemu premieru Donaldu Tusku in italijanski zunanji ministrici Federici Mogherini za izvolitev na vodilna položaja EU. Pozdravile so odločitev voditeljev članic EU, ki so Rusiji glede krize v Ukrajini zagrozili z novimi sankcijami. Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Voditelji EU so v soboto v Bruslju odločili, da bo Federica Mogherini prevzela položaj visoke zunanjepolitične predstavnice EU, s katerega se poslavlja Catherine Ashton, Donald Tusk pa bo novi predsednik Evropskega sveta in bo nasledil Hermana Van Rompuya.

“V prizadevanjih za varnost in napredek v svetu ZDA nimajo pomembnejšega partnerja od Evrope,” so sporočili iz Bele hiše. Dodali so, da se veselijo tesnega sodelovanja s Tuskom in Mogherinijevo kot tudi s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in novimi komisarji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so izrazile podporo napovedi voditeljev EU, da dajo Rusiji teden dni časa, da spremeni svoje stališče glede Ukrajine, v nasprotnem primeru ji grozijo nove sankcije.

ZDA pozdravljajo enotnost Evropskega sveta, da pokaže “močno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine”, je sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden. Washington še naprej podpira Ukrajino v iskanju diplomatske rešitve krize in poziva Rusijo, naj nemudoma umakne svoje vojake in opremo iz Ukrajine ter konča protizakonito podporo proruskim separatistom, je še dodala Haydnova.

Voditelji EU so na sobotnem vrhu Evropsko komisijo zadolžili, naj v sodelovanju z evropsko diplomatsko službo v enem tednu pripravi in predstavi predloge za uvedbo novih sankcij. Potrdili so nujno potrebo po vzdržni politični rešitvi, ki bo temeljila na spoštovanju suverenosti, ozemeljske celovitosti, enotnosti in neodvisnosti Ukrajine.

Tako slovaški kot češki premier Robert Fico in Bohuslav Sobotka sta skeptična do morebitnih novih sankcij. “Menim, da so sankcije nesmiselne in kontraproduktivne,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina novinarjem v Bruslju danes dejal Fico. Sobotka pa je napovedal, da bo njegova vlada analizirala, kakšne posledice bi imel nov niz sankcij na češko gospodarstvo, nakar se bodo odločili, ali se z njimi strinjajo, poroča srbska tiskovna agencija Beta

STA


Najbolj brano