ZDA ne nameravajo sprejeti večjega števila beguncev iz Sirije

Begunska kriza, ki je zajela Evropo, odmeva tudi v ZDA, kjer pa vlada nima načrtov za spremembo dosedanje politike, to je podpora državam, ki sprejemajo begunce, in beguncem s humanitarno pomočjo. ZDA so doslej iz Sirije sprejele približno 1500 beguncev, do konca leta 2016 pa jih bodo morda do 8000.

Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA
Predsednik ZDA Barack Obama Foto: STA

NEW YORK > Proti Evropi se je doslej odpravilo približno 400.000 beguncev iz Sirije, kar je približno deset odstotkov vseh beguncev iz države, v kateri divja državljanska vojna. Največ jih je v Jordaniji, Turčiji in Libanonu. V vojni je doslej umrlo 250.000 ljudi, kar 11 milijonov pa jih je zapustilo domove. To skoraj polovica prebivalstva države pred izbruhom vojne leta 2011.

Humanitarna organizacija Mednarodni odbor za reševanje (IRC) poziva ZDA, naj odprejo svoje meje za sirske begunce. Tudi organizacija Oxfam poziva Washington, naj sprejme najmanj 70.000 beguncev.

Durbin: Najprej je treba upoštevati interese nacionalne varnosti ZDA

A kot je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, so ZDA doslej prispevale štiri milijarde dolarjev humanitarne pomoči in podpirajo ZN ter vse države, ki jih je zajel val beguncev, glede morebitnega sprejema beguncev v ZDA pa nima novih informacij.

Državni sekretar John Kerry je medtem za Huffington Post dejal, da bi lahko storili več za to krizo, ki je po informacijah ZN največja begunska kriza v zadnjih 25 letih. Vendar pa tudi on ni mislil na sprejem beguncev, ampak le na večjo pomoč državam, kamor gredo.

Tudi v kongresu ni velike pripravljenosti za sprejem beguncev, čeprav se je 14 senatorjev na čelu z demokratom Dickom Durbinom iz Illinoisa zavzelo za več ameriške pomoči državam, ki gostijo begunce. Tudi Durbin pravi, da je treba sicer najprej upoštevati interese nacionalne varnosti ZDA. Newyorški republikanski kongresnik Peter King opozarja, da ne vedo, koliko morebitnih teroristov je morda med temi ljudmi, od katerih večina upravičeno beži s svojih domov.

Hudsonov inštitut bi pomagal le kristjanom

Tudi predsednik odbora za domovinsko varnost predstavniškega doma republikanec Michael McCaul iz Teksasa je predsedniku Baracku Obami pisal, da imajo ZDA tradicijo sprejemanja beguncev iz vsega sveta, v tem primeru pa da bi jih bilo zelo nevarno sprejeti več, ker teroristi izkoriščajo programe za pomoč beguncem za tihotapljenje operativcev na zahod.

ZDA so leta 2013, za katerega so na voljo zadnji podatki, sprejele 70.000 beguncev, od tega največ iz Iraka, Mjanmara in Somalije. Do leta 2013 so sprejeli le nekaj več kot 30 sirskih beguncev. Liberalci menijo, da imajo ZDA moralno obvezo sprejeti več ljudi, saj da so zakuhale iraško vojno in druge. Konservativci pa opozarjajo na nevarnost, da pride v ZDA “volk v ovčji preobleki”.

Konservativni Hudsonov inštitut poziva vlado, da je migrantom ali beguncem treba takoj pomagati, vendar pa le kristjanom, ki da so v Iraku in Siriji najbolj preganjani.

Javno mnenje v ZDA so razburile podobe mrtvih otrok

ZDA imajo svoje težave s prihodom nezakonitih priseljencev, kar je z vstopom newyorškega milijarderja Donalda Trumpa v predsedniško tekmo postalo eno glavnih predvolilnih vprašanj. Trump bi izgnal iz ZDA vseh 12 milijonov nezakonitih priseljencev, vendar pa je glede sirskih beguncev, ki se zgrinjajo v Evropo, bolj prizanesljiv.

Trump je dejal, da imajo ZDA svoje težave s priseljevanjem, vendar pa je položaj v Evropi tako grozljiv, da bi bilo morda mogoče sprejeti več beguncev v ZDA. Javno mnenje v ZDA so razburile podobe mrtvih otrok, predvsem primer triletnega Alyana Kurdija, ki je utonil ob obali Turčije. Po nesreči čolna sta umrla tudi njegov petletni brat in njuna mati.

Te podobe, skupaj s podobami spopadov med policijami evropskih držav in migranti ter novicami o truplih v tovornjaku v Avstriji, odmevajo tudi v ZDA. Časopis Arizona Republic komentira, da ima Arizona svoje probleme in vsak dan najdejo truplo katerega od nezakonitega priseljenca v puščavi, vendar priznava, da je to, kar se dogaja v Evropi, veliko huje.

Po mnenju časopisa bo odnos do beguncev definiral Evropo, New York Times pa v prispevku o krizi obuja spomin na nacistično Nemčijo in holokavst. “Na Madžarskem begunce, obkoljene s policisti, spravijo na vlak in jih odpeljejo v sprejemno taborišče, na Češkem beguncem na roke pišejo številke, bodeča žica na mejah Bolgarije, Grčije, Madžarske in Francije, vse glasnejši nacionalistični politiki, ki migrante opisujejo kot nevarne,” opisuje položaj New York Times.

Glavni rabin Madžarske Robert Frolich je za časopis povedal, da ga pisanje številk ljudem na roke in vlaki pod oboroženo stražo nedvomno spominjajo na holokavst. Tudi izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Ken Roth si ne more pomagati, da ne bi pomislil na holokavst.

STA


Najbolj brano