ZDA naj bi zaradi vojnih zločinov izgnale 150 državljanov BiH

Ameriške imigracijske oblasti bi zaradi suma sodelovanja v vojnih zločinih in etničnem čiščenju, predvsem med pokolom v Srebrenici, lahko iz države izgnale najmanj 150 državljanov Bosne in Hercegovine, je v soboto poročal New York Times.

Ameriške imigracijske oblasti bi zaradi suma sodelovanja v vojnih zločinih in etničnem čiščenju, predvsem med pokolom v Srebrenici, lahko iz države izgnale najmanj 150 državljanov Bosne in Hercegovine. Foto: Sead Dizdarević
Ameriške imigracijske oblasti bi zaradi suma sodelovanja v vojnih zločinih in etničnem čiščenju, predvsem med pokolom v Srebrenici, lahko iz države izgnale najmanj 150 državljanov Bosne in Hercegovine. Foto: Sead Dizdarević

NEW YORK > Kot navaja časnik, so identificirali približno 300 državljanov BiH, ki so ob prihodu v ZDA med begunskim valom v 90. letih prejšnjega stoletja prikrivali sodelovanje v vojnih zločinih. Glede na to, da pridobivajo vse več dokumentov, pa bi jih lahko bilo tudi do 600.

Kot navaja časnik na svoji spletni strani, dokazi kažejo, da je morda kar polovica od 300 osumljencev iz BiH sodelovala v genocidu v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile najmanj 8000 Bošnjakov.

"Bolj ko kopljemo, več dokumentov najdemo," je za časnik povedal Michael MacQueen, zgodovinar in raziskovalec vojnih zločinov v imigracijski in carinski službi ZDA.

Časnik ob tem pojasnjuje, da je moralo okoli 120.000 beguncev iz BiH, ki so sredi 90. let prejšnjega stoletja zaprosili za vizume v ZDA, prijaviti, ali so bili udeleženi v vojaških operacijah in druge podatke, ki bi lahko kazali na njihovo sodelovanje v vojnih zločinih. Vendar pa je sistem večinoma temeljil na iskrenosti prosilcev in njihovih navedb praviloma niso preverjali.

STA


Najbolj brano