ZDA naj bi razmišljale o dobavi orožja ukrajinski vojski

Z nadaljevanjem nemirov na vzhodu Ukrajine ameriške oblasti razmišljajo o dobavi orožja in vojaške opreme ukrajinski vojski v boju proti proruskim separatistom, je v nedeljo poročal ameriški dnevnik New York Times. Ameriški predsednik Barack Obama se do vprašanja še ni opredelil, njegova administracija pa o tem že razmišlja.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

WASHINGTON > Poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove takšno idejo podpira, ameriški državni sekretar John Kerry pa se je o tem pripravljen pogovarjati, navaja dnevnik.

ZDA obtožujejo Rusijo, da vodijo vojno v Ukrajini, a se za zdaj za dobavo orožja Kijevu doslej niso odločile.

Bela hiša je namesto tega omejila ameriško pomoč na pomoč “brez orožja”, ki vključuje zaščitne jopiče, medicinsko opremo in radar za zaznavanje raket.

“Čeprav se še vnaprej osredotočamo na iskanje rešitev po diplomatski poti, vedno razmišljamo tudi o drugih možnostih, ki bi omogočile prostor za pogajanja,” je za časnik dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan.

A glede na majhen učinek gospodarskih sankcij na Rusijo je vprašanje o dobavi orožja Ukrajini znova prišlo v ospredje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi načelnik štaba združenih poveljstev general Martin Dempsey je pripravljen na novo razpravo o zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini, je za New York Times povedala svetovalka za varnost v administraciji Baracka ObameSusan Rice.

“Obširen pristop je zagotovljen, in strinjamo se, da bi vojaška oprema in orožje morali biti del te razprave,” pa je povedal nek predstavnik Pentagona.

K širši razpravi poziva tudi neodvisno poročilo, ki je nastalo pod taktirko osmih nekdanjih visokih ameriških uradnikov. V njem pozivajo, da ZDA pošlje Ukrajini orožje in opremo v vrednosti dobrih 2,5 milijarde evrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano