ZDA načrtujejo namestitev težkega orožja na vzhodu Evrope

Pentagon naj bi razmišljal o tem, da v več vzhodnoevropskih in baltskih državah namesti tanke, transportne oklepnike in drugo težko orožje za od 3000 do 5000 vojakov, je v soboto poročal ameriški časnik New York Times. S tem korakom naj bi želele ZDA v luči ukrajinske krize pomiriti vzhodnoevropske zaveznice, ki se bojijo morebitne agresije Rusije.

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

NEW YORK > Časnik se sklicuje na neimenovane predstavnike ZDA in zavezništva Nato. Predlog o namestitvi naj bi še pred zasedanjem obrambnih ministrov Nata ta mesec potrdila ameriški obrambni minister Ash Carter in Bela hiša. V Pentagonu so za NYT sicer dejali, da zaenkrat niso sprejeli nobenih odločitev v tej smeri.

Konkretno časnik piše, da naj bi se namestitev orožja za približno 150 vojakov obetala v vsaki od treh baltskih držav (Litvi, Latviji in Estoniji), medtem ko naj bi Poljska, Romunija, Bolgarija in morda Madžarska gostile orožje za po okoli 750 vojakov.

Če bi do namestitve dejansko prišlo, bi bilo to prvič po hladni vojni, da bi imele ZDA težko oborožitev v kateri od vzhodnoevropskih članic zveze Nato, ki so bile nekoč del t.i. vzhodnega bloka pod okriljem Sovjetske zveze. Podobno je sicer ameriško težko orožje več kot desetletje gostil Kuvajt po invaziji Iraka leta 1990, spominja New York Times.

STA


Najbolj brano