ZDA in mnoge druge države ostro obsodile zločin nad Salopekom

ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija so v sredo ostro obsodili zločin Islamske države nad hrvaškim državljanom Tomislavom Salopekom v Egiptu, čeprav njegov umor še ni uradno potrjen. Sožalje Hrvaški in Salopekovi družini so izrekli tudi visoki državni uradniki Slovenije, Srbije in BiH.

V Salopekovi rojstni vasi Vrpolje domačini še vedno upajo,  da 
novica o njegovi usmrtitvi ni resnična.
V Salopekovi rojstni vasi Vrpolje domačini še vedno upajo, da novica o njegovi usmrtitvi ni resnična.  

ZAGREB > Ameriško veleposlaništvo v Zagrebu je poudarilo, da so globoko vznemirjeni ob poročilih o tem, da je skupina Islamske države v Egiptu umorila Salopeka.

“Če bo umor potrjen, bo to strašen zločin, ki je značilen za skrajneže Islamske države. Ostro obsojamo brutalnost nad nedolžnimi civilisti na celotnem Bližnjem vzhodu,” so sporočili ameriški diplomati v Zagrebu. Dodali so, Washington stoji ob strani Hrvaški in vsem prijateljem in partnerjem v boju proti terorizmu. “Naše misli so ob Salopekovi družini, njegovimi prijatelji in s hrvaškim narodom,” so še zapisali.

Sočutje je izrazil tudi britanski zunanji minister Philip Hammond. “Britanija bo ob Egiptu in Hrvaški, medtem ko nadaljujemo boj proti temu nehumanemu terorizmu”, je dejal šef Foreign Officea. Njegov francoski kolega Laurent Fabius je v sporočilu poudaril, da je z grozo sprejel novico o tem, da je teroristična skupina obglavila hrvaškega talca. “Če bo novica potrjena, bo grozljiv umor še enkrat pokazal njihovo strahopetno naravo in divjaštvo”, je dejal Fabius. Iz nemškega zunanjega ministrstva so sporočili, da je “grozljivo dejanje še enkrat pokazalo fanatično ideologijo Islamske države, ki grozi vsem”.

Umor Salopeka je kot teroristično dejanje obsodil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v pismu njegovi hrvaški kolegici Kolindi Grabar-Kitarović izražal sožalje družini Salopek in celotnem hrvaškem narodu v imenu Slovenije. Sožalje sta izrazila tudi srbski premier Aleksandar Vučić in zunanji minister BiH Igor Crnadak.

“Prepričan sem, da nas to dejanje ne bo zamajalo, da bomo nadaljevali angažma v boju proti tej teroristični skupini. Lahko povem, da druge poti razen boja proti terorizmu, ni. Če bi zdaj popustili, bodo posledice nepredvidljive”, je dejal Crnadak.

Ena izmed najbolj uglednih sunitskih organizacij v Egiptu Al-Ahzar je tudi obsodila “satanovo dejanje, ki nima nobene povezave z nobeno vero”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V Salopekovi rojstni vasi Vrpolje v Slavoniji je velika žalost. Sorodniki in someščani so šokirani, a še zmeraj upajo, da je njihov Tomislav živ, ker uradnega potrdila o njegovi smrti še ni. Salopek je sicer v Egiptu delal kot geometer za francosko družbo CGG.

Islamska država je v sredo objavila, da so obglavili 31-letnega Salopeka. Na twitterju so objavili domnevno njegovo truplo. Salopeka so ugrabili 22. julija na območju Kaira na poti iz službe. Prejšnji teden pa so v video sporočilu zagrozili, da ga bodo ubili, če egiptovske oblasti ne bodo izpustile vseh muslimank iz zaporov.

STA


Najbolj brano