ZDA in Rusija prodata polovico orožja v svetu

ZDA in Rusija sta še vedno odgovorni za prodajo več kot polovico vsega orožja, ki je bilo prodano v svetu v zadnjih petih letih, kaže novo poročilo Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega instituta (Sipri). V tem obdobju se je količina prodanega orožja povečala za 16 odstotkov glede na prejšnje petletno obdobje.

ZDA in Rusija staodgovorni za prodajo več kot polovico vsega orožja, ki je bilo prodano v svetu v zadnjih petih letih. Foto: STA
ZDA in Rusija staodgovorni za prodajo več kot polovico vsega orožja, ki je bilo prodano v svetu v zadnjih petih letih. Foto: STA

STOCKHOLM > V obdobju od 2010 do 2014 so položaj največjega izvoznika orožja v svetu ohranile ZDA. Njihov delež je 31-odstoten, glede na prejšnje petletno obdobje pa so ZDA prodajo orožja povečale za 23 odstotkov, ugotavlja Sipri v danes objavljenem poročilu.

Američani so orožje prodali v 94 držav, od Južne Koreje do Združenih arabskih emiratov do Avstralije. Prodaja orožja predstavlja tudi pomemben vir denarja za ameriško vojsko in vojaško industrijo, navaja Sipri.

Na drugem mestu med izvozniki orožja je Rusija, katere delež v orožarskih poslih v svetu v zadnjih petih letih je bil 27-odstoten. Glede na prejšnje petletno obdobje pa se je njen delež povečal kar za pet odstotnih točk.

Rusija je orožje izvažala v 56 držav, med glavnimi “strankami” pa so Indija, Kitajska in Alžirija, ki so nakupile za polovico orožja, ki ga je Rusija izvozila. Rusija je tudi vodilna pri prodaji vojaških helikopterjev in letal.

Na tretjem mestu med izvozniki je Kitajska s petodstotnim deležem, sledita Nemčija in Francija. Skupno je na Siprijievem seznamu izvoznic orožja 60 držav.

Na drugi strani je največji uvoznik orožja Indija, ki je kupila kar 15 odstotkov vsega orožja, ki je bilo "na trgu" v zadnjih petih letih. To je trikrat več od neposrednih tekmecev v regiji, Kitajske in Pakistana, opozarja Sipri.

Kar 70 odstotkov orožja je Indija uvozila iz Rusije, med glavnimi dobavitelji pa so tudi ZDA in Izrael. ZDA so na primer Indiji lani prodale letalo za protipodmorniško bojevanje in 22 jurišnih helikopterjev.

Kar pet največjih uvoznikov orožja prihaja iz Azije; ob Indiji še Kitajska, Pakistan, Južna Koreja in Singapur. Tretjina vsega orožja je bilo izvoženega v Azijo.

Druga največja uvozna regija je bil Bližnji vzhod. Predvsem Savdska Arabija je povečala oboroževanje in je druga največja uvoznica orožja. Uvozila je za pet odstotkov vsega orožja.

Poročilo Siprija temelji na uradnih podatkih držav in orožarskih podjetij, pa tudi na podatkih regionalnih medijev ali specializiranih revij. Ni pa v poročilu zajete prodaje “manjšega orožja”. Obdobje petih let uporabljajo za izravnavo morebitnih velikih naročil v enem letu in nato manjših naročil v drugih.

STA


Najbolj brano